Betekenis van Kerst

14-12-2022 23:00

Kerstfeest, een nieuw begin

Bram Oudenampsen, Jan Lamberts en Agnes Kappe vertellen over wat Kerst voor hen betekent.

TEYLNGEN In de Herenstraat in Voorhout is gezellig en feeste¬lijk verlicht tijdens de decem-bermaand. Door kou en regen ben ik op weg naar de Kleine Kerk voor een ontmoeting met voorgangers van de drie kerken van Voorhout. In de kerk is het lekker warm, brandt het licht en wachten Jan Lamberts, diaken van de Sint Maarten en sint Bartholomeusparochie, Bram Oudenampsen, Interim pastor van Kaleb en Agnes Kappe, voor¬zitter van de Kleine Kerk. Levenskunst is een activiteit van de Paraplu, de winkel met een missie. In Levenskunst vertellen gasten hun persoonlijke verhaal, hoe ze in hun leven omgaan met voor- en tegenspoed. In deze speciale Levenskunst spreken we over de betekenis van Kerst.
Erik Hietkamp en Piet Overduin de vaste interviewers van levenskunst, openen het gesprek met de vraag naar hun vroege herinneringen aan Kerst. Agnes, Bram en Jan vertellen over hoe Kerst thuis, in de kerk en op school gevierd werd.

VERRASSING
Jan Lamberts herinnert zich de prachtige missen in de Martinus- kerk in Maastricht. Hij was misdienaar. De kleine cadeaus en heerlijke kerstdiners. Een Kerst springt eruit: zes weken na het overlijden van zijn vader, toog de hele familie naar deze bijzondere Kerstviering. 'Na het verlaten van de kerk lag tot ieders verrassing een flink pak sneeuw, dat vergeet je met snel aldus jJan.
Bram Oudenampsen roept Kerst herinneringen op aan die avonden op school. 'Dat had iets betoverends, het kerstverhaal, het vierde kaarsje van Advent werd ontstoken en de warme chocolademelk'. In de Zwolse kerk werd Kerst gevierd in een musicalachtige sfeer; Kerst werd uitgebeeld.
In de jeugd van Agnes Kappe stond het wonder van de geboorte van kindje Jezus centraal. In de kerk ontving ze een boekje van W.G van der Hulst en een mandarijn. Kerst¬boom en kerstdiner hoorden er ook bij, met feestelijke kleding. Het samenzijn hoort voor Agnes typisch bij Kerst, maar niet alleen dan. Het hele jaar is het belangrijk naar elkaar om Ie zien.
Terugdenkend aan vroeger, herinneren de gasten zich de fijne momenten in familiekring met feestlijk diner, het bezoek aan de kerk en de betoverende sfeer.

KERST ANNO 2022
Kerst staat dit jaar vooral in het te¬ken van de onrust In de wereld: de wrede oorlog in de Oekraïne, de protesten van de bevolking in Iran en China. En ook de klimaat crisis, de energietransitie en de inflatie, wat ingrijpende gevolgen heeft voor vrijwel alle burgers. Wat bete¬kent Kerst in deze onrustige tijd? De reclames op televisie en de vele Amerikaanse kerstfilms tonen een romantisch beeld van families die gezellig samen en gelukkig zijn. terwijl het buiten winterkoud is. Een wensdroom voor velen, maar het gaat voorbij aan de dagelijkse zorgen.
Voor Agnes is Kerst een tijd van reflectie. Zij staat bewust stil bij waarden als goed zijn voor elkaar, empathie en oprechtheid. Om dit te laten zien heeft zij een boodschap voor iedereen, gelovig of niet Deze waarden zijn niet alleen met Kerst belangrijk zijn. 'De aandacht en warmte voor elkaar mag tijdens Kerst nog meer getoond worden, maar laten we dit volhouden gedurende het hele jaar'. volgens Agnes.
Jan beaamt dit en vult aan dat veel mensen Kerst aangrijpen om een bezoek te brengen aan de kerk. Niet zo veel meer als vroeger, maar de kerstboodschap blijft veel mensen trekken. Iedereen Is welkom in de kerk waar steeds de mooie kerstboodschap klinkt: de geboorte van Jezus vormt een nieuw begin! Iedere dag mag je opnieuw beginnen met een schone lei, aldus Jan.
Kerst heeft voor Bram diverse boodschappen. Met de geboorte van ezus komt God bijvoorbeeld midden in onze wereld. ‘Als ik de foto’s zie van een vrouw die bevalt in de metrobuizen onder de grond in Kiev, dan is dat voor mij wel een treffend beeld van Kerst. God die het kwaad te lijf gaat met kwetsbaarheid en aanwezig is bij de mensen die machteloos zijn en met lege handen slaan'. Agnes vult aan dal het christelijk geloof geen medicijn is tegen al het kwaad. Jan heeft het beeld losgelaten dat God almachtig is, dat Hij met een vingerknip alle problemen oplost. God is echter niet verantwoordelijk voor het leed in de wereld. Dc mens maakt eigen, vrije keuzes. Dat is een voortdurende strijd tussen donker en licht, tussen dood en leven, tussen verdriet en vreugde. Het menselijke kwaad heeft soms de neiging sterker te zijn. Maar herhaalt en betoogt Jan gloedvol: 'uiteindelijk wint het Leven, het nieuwe begin'. Zo biedt het geloof, hoop en liefde om te overleven in moeilijke tijden.

PERSOONLIJKE BETEKENIS KERST
Terugkijkend op 2022 roept de komende Kerst bij Agnes, Bram en Jan ook persoonlijke gevoelens op. Bram kijkt vooral terug op een gelukkig Jaar waarin de geboorte en het opgroeien van hun zoon centraal staal. Een voorbeeld van hoop, van nieuw leven, een nieuw begin. Bram realiseert zich naast dit persoonlijk geluk ook de diverse gebeurtenissen van dit jaar zoals de oorlog, klimaat- en energiecrisis waarbij de financiële gevolgen merkbaar zijn in vele Voorhouter gezinnen.
Jan kam met Kerst worden overval¬len door een gevoel van leegheid. Met hem kunnen meerdere men¬sen de pijn van eenzaamheid juist tijdens Kerst ervaren. Jezus ziet Jan dan als redder, die hem als drenkeling slevig hij het hoofd pakt en hem drijvende houdt. Hij biedt houvast en moed om door te gaan, wetend dat hij gezien wordt en er mag zijn, zoals hij is.
Agnes knikt en herkent zich In die boodschap. Zij voelt zich gesterkt door Gods nabijheid en altijd Zijn hand op haar schouders te voelen. Een troostrijke gedachte die rust geelt. Zeker bij verdrietige gebeurtenissen of teleurstellingen, die er dit jaar ook voor haar zijn geweest.

OPNIEUW BEGINNEN?
In deze speciale Levenskunst spraken we met drie mensen, uit drie verschillende kerkelijke tradities die toeleven naar Kerst. Vanaf hun Jeugd Is dit een bijzondere tijd, die familie bij elkaar brengt, waar gezelligheid en lekker eten niet ontbreekt. Eensgezind zijn ze in de hoop, die de geboorte van Jezus voor hen betekent. Hij staat voor een nieuw begin in hun persoonlijk leven, maar ook voor de onrustige en harde wereld. Wil je daar meer over weten? Bezoek dan (weer) eens een Kerstdienst in een van de drie Voorhouter kerken en laat je inspireren door een nieuw begin met Jezus, het menselijke gezicht van God. Details van de kerstdiensten staan op de paginagrote advertentie in deze krant.

Bram Oudenampsen (N.31)
Bron: Tylinger (Pagina 21)


 

 

Terug

Nieuws

  • 08-06-2024 10:33

    Website uit de lucht

    Tot op heden had ik een gratis account bij Webnode. Maar vanwege het groot aantal bezoekers ga ik over de limiet aan data. Deze waarschwuwing kreeg ik vaker, maar deze keer hebben ze mijn site online gehaald. Probleem is opgelost: ik heb nu een betaald account! Zo zag deze site er gisteren uit: Om...

  • 18-05-2024 06:53

    Henk Oudenampsen overleden

    Henk Oudenampsen (M.35) Bron: Mensenlinq

  • 18-05-2024 06:26

    Oud-wethouder Henk Oudenampsen (GB) overleden

    Henk Oudenampsen (M.35) Henk Oudenampsen (midden) tussen partijprominenten van GB, tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van de partij in 2020. (Archiefoto: LochemsNieuws) LAREN/LOCHEM – Oud-wethouder H.J. (Henk) Oudenampsen is afgelopen zaterdag – 18 mei – op 82-jarige leeftijd overleden....

  • 25-03-2024 06:49

    De Gekleurde Zanger huldigt prijswinnaars

    LOCHEM - Leden van de Lochemse vogelvereniging De Gekleurde Zanger - C.L.W. Noorduyn hebben wederom goede prestaties geleverd bij zowel nationale als internationale vogelshows. De club heeft nu enkele wereldkampioenen en Nederlandse kampioenen in de gelederen. De prijswinnaars: (vlnr) Arjan...

  • 26-02-2024 00:00

    Gerda maakt kleurboeken voor mensen met dementie

    'Juist die veelkleurigheid is zo mooi!' Gerda Hiemstra (57) uit Ureterp maakt en verkoopt kleurboeken voor mensen met dementie. De kleurplaten zijn eenvoudig en zorgen voor herkenning. ,,Mijn tante zag de Gouden Koets en zei: ‘O, daar heb ik ook in gezeten.’ Dat was natuurlijk niet zo, maar je...

  • 06-02-2024 00:00

    Henk Oudenampsen overleden

    Henk Oudenampsen (L.76) Bron: Mensenlinq en Tubantia

  • 02-01-2024 20:00

    Jan Oudenampsen (Ballonvaarder) te horen in Langs de lijn en omstreken (radio)

    Op de Olympische Spelen van 1900 was ballonvaren nog een officiële sport. De Olympische Spelen keren dit jaar terug naar Parijs. De Franse hoofdstad mocht het evenement in 1900 voor het eerst organiseren. Het waren bijzondere Spelen met een reeks bijzondere sporten, die daarna weer snel van de...

  • 15-12-2023 18:00

    Janna Oudenampsen-Roeterdink overleden

    Janna Oudenampsen-Roeterdink overleden. Zij was echtgenote van Willem Oudenampsen (M.06)

  • 02-10-2023 20:00

    Roland Oldenampsen overleden

    Pastor Roland Oldenampsen (M.111) overleden. Te Nijmegen is op 29 september in de Heer overleden de zeereerwaarde heer Roland Oldenampsen, priester van het Aartsbisdom Utrecht. Hij werd geboren te Klagebach (Dld.) op 11 december 1949. Na zijn priesterwijding op 15 juni 1991 werd hij benoemd...

  • 21-08-2023 20:00

    Je bent de droom van vele voorouders.

    Om geboren te worden had je nodig: 2 ouders 4 grootouders 8 overgrootouders 16 betovergrootouders, of tweede graads overgrootouders  32 derde graads overgrootouders 64 vierde graads overgrootouders 128 vijfde graads overgrootouders 256 zesde graads overgrootouders 512 zevende graads...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode