Kasteel Ampsen

Kasteel in Gelderland

Foto Frits van Capelleveen: Voorzijde Ampsen

Als u vanuit het centrum van Lochem in de richting Goor rijdt en na de brug over de Berkel direct linksaf slaat, ziet u aan de overzijde van het Twentekanaal, even verderop aan de linkerzijde, het landgoed met het huis Ampsen liggen.

Olden Ampsen

Hoewel er al in de twaalfde eeuw personen voorkomen met een naam die op Ampsen lijkt, begint de echte geschiedenis van het kasteel Ampsen toch pas in de veertiende eeuw. Dan wordt Wolter van Ampsen beleend met het goed Ampsen. Hij droeg het goed op aan de graaf van Gelre en ontving het terug als leen. Het ging hier om het kasteel Alde-ampsen (dit is Ouden Ampsen), dat intussen al lang verdwenen is. Dit verdwenen kasteel lag enige honderden meters ten oosten van het huidige kasteel, dicht bij de huidige boerderij Olden Ampsen.

Havezate

Het huidige kasteel heette vroeger wel Nijen (= Nieuwen) Ampsen. Het werd zo genoemd toen een erfdochter van Van Ampsen, Mija, in 1430 trouwde met Derck van Keppel. Een kleindochter van dit echtpaar trad in het huwelijk met Joost van Nagell, waardoor dit geslacht de nieuwe eigenaar van het landgoed Ampsen werd.
De familie Van Nagell bleef eeuwenlang, gedurende dertien generaties in het bezit van Ampsen. In 1555 blijkt dat Nieuwen Ampsen als havezate beschreven te zijn. Daarmee kon de heer van Ampsen verscheidene rechten uitoefenen, die verbonden zijn aan het recht van havezate.

Brand en nieuwbouw


J. de Beijer: Huis Ampsen in 1743

In de eerste helft van de zeventiende eeuw brandde Ampsen af. Uit een tekening van de kaartenmaker Nicolaes van Geelkercken uit 1643 valt op te maken dat het oude huis bestond uit twee naast elkaar liggende vleugels, elk gedekt met een zadeldak; tegen de beide eindgevels stond een toren. Gerrit Jan van Nagell gaf kort na de brand opdracht om een nieuw huis te bouwen. Dat nieuwe huis bestond uit twee vleugels, die haaks op elkaar stonden, met een traptorentje in de hoek. Voor het vernieuwde Ampsen werden twee bouwhuizen opgetrokken. Op de tekening van Jan de Beijer uit 1743 is dit goed te zien.

Verbouwingen


Foto Ben Hendriks: Plafond met het wapen van Nagel

In 1754 werd Ampsen grondig verbouwd. Aan de rechterkant werd een vleugel bijgebouwd. Het trappenhuis kwam in het midden, waardoor de traptoren kon vervallen. Dit middendeel van de voorgevel werd in zandsteen verfraaid. In het midden van het gewelfde fronton werd een uurwerk aangebracht. Zo kreeg de voorgevel het aanzien, zoals die er tegenwoordig ook uit ziet. Ook inwendig werd er het nodige verbouwd en vernieuwd.
In het plafond van de grote kamer in de linkervleugel vinden we het alliantiewapen van het echtpaar Van Nagel-Schimmelpenninck van der Oye, die ook het een en ander aan het huis hebben verbeterd.
Ook in het midden van de negentiende eeuw vonden er verbouwingen plaats. In deze jaren werd ook het achtkantige torentje met spits aan de westzijde van Ampsen opgetrokken.

Bewoners

De laatste eigenaar uit het geslacht Van Nagell was Assueer Jacob (1853-1928). Bij zijn overlijden ging het landgoed over aan zijn oudste dochter Gerardina Cornelia (1878-1946). Zij trouwde met Frederik Alexander graaf van Lynden van Sandenburg, waardoor er na eeuwen een nieuwe familie op Ampsen verschijnt.
Tijdens en kort na de oorlog werd het kasteel gebruikt door de Duitsers en na de bevrijding door de Engelsen, die hier bewakingsbeambten hadden ondergebracht. Maar vanaf 1947 kon de familie weer beschikken over Ampsen. Maria Jacqueline gravin van Lynden tot Sandenburg erfde na het overlijden van haar vader het landgoed Ampsen. Zij ging op het kasteel wonen samen met haar tante, die het vruchtgebruik van het huis genoot. Deze tante overleed in 1980 en dat was voor haar nicht aanleiding om een bungalow op het landgoed te betrekken.

Schulte & Partners


Foto Ben Hendriks: Gangloper met afbeelding Ampsen

Het kasteel werd voor een deel verhuurd aan een antiquair. Het andere deel werd betrokken door jonkheer en mevrouw Van Weede-van den Wall Bake, die wat later door vererving eigenaar van Ampsen werden. Vanaf die tijd werd in het kasteel een tijd lang kantoor gehouden door het reclame-adviesbureau Schulte & Partners, waarvan de hoofdzetel in Rijssen (Ov.) staat.
In juni 1982 werd het kasteel eenmalig opengesteld voor publiek. Hier werd druk gebruik van gemaakt. Velen maakten gelegenheid om foto's te maken. Een dankbaar onderwerp was een gangloper. Op deze loper was een fraaie afbeelding van kasteel Ampsen aangebracht.

Landgoed Ampsen


Foto Ben Hendriks: Achtergevel in 1982
In 1990 werd een deel van het kasteel betrokken door een architectenbureau en in het andere deel gingen de eigenaars van het landgoed Ampsen, de heer en mevrouw Van Weede- van den Wall Bake, wonen. Zij brachten het landgoed onder in een vennootschap, de BV Landgoed Ampsen. Via deze BV werd het landgoed nu bestuurd en geëxploiteerd.
In verschillende fiets- en wandelroutes is ook kasteel Ampsen opgenomen. Hoewel het kasteel niet te bezichtigen is, kan het dus toch van korte afstand worden bekeken, want het landgoed zelf is opengesteld voor het publiek.

Literatuur

  • Olde Meierink, L.H.M. (Ben); Ampsen. De geschiedenis van een Gelders kasteel en zijn bewoners; Lochem, Schulte & Partners, 1981.
  • Weede, R.E.W. van en E.P. Noordanus; Landgoed Ampsen. Verleden, heden en toekomst van een landgoed in particulier bezit; Lochem, BV Landgoed Ampsen, 2006.
  • Groningen, Catharina van; Ampsen, in: Vredenberg, Jan (eindredactie); Kastelen in Gelderland; Utrecht, Matrijs, 2013, p294-296.
  • Eigen documentatie.
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland

 

Nieuws

  • 01-02-2021 16:10

    Nederlands kinderboek: En toen dacht ik....huh?

    Kinderen lachen 300 tot 400 keer per dag, volwassenen maar 10 tot 15 keer. Hoe dit komt? Misschien omdat er voor kinderen een boekje is met puzzels en grappen van Kobus en Hannes? Stap in de vrolijke wereld van Kobus en Hannes, los de puzzels op en grinnik lekker mee om de woordgrapjes en de rare...

  • 20-01-2021 00:00

    Willem Barend den Haan overleden

    Willem Barend den Haan, weduwnaar van Mieke den Haan- Oldenampsen (M.104) overleden.  

  • 06-01-2021 22:00

    Vrijwilligers gezocht rondom Landgoed Ampsen bij Lochem

    De vrijwilligers die het groen rondom Landgoed Ampsen bij Lochem beheren kunnen wel wat hulp gebruiken... Klik op afbeelding of  hier  om video te bekijken. Aflevering van 6 januari 2021.  Bron: https://www.omroepgelderland.nl/  

  • 24-11-2020 00:00

    Jan Oudenampsen overleden

    Jan Oudenampsen (M.4) is overleden op 76 jarige leeftijd. Bron: Mensenlinq

  • 07-11-2020 20:00

    Foto Henk-Jan in 8 uur Journaal NOS

    In het NOS journaal van 8 uur (in de 22.12-e minuut) kwam deze foto van Henk-Jan Oudenampsen (M.49) voor.

  • 09-09-2020 07:40

    Een pastor naast je bed

    Geestelijke zorg overstijgt religie. ‘’Ik geloof niet in God’ is voor mij het begin van een gesprek’ Patiënten waarderen een gesprek met een geestelijk verzorger ook als die een andere religieuze achtergrond heeft dan zijzelf, blijkt uit het promotieonderzoek van Anke Liefbroer. ‘Het gaat aan het...

  • 02-09-2020 09:37

    Oude begraafplaats Lochem

    Mooi verscholen vlak naast een restaurant is de ingang van de oude begraafplaats, aan de Zutphenseweg in Lochem. Opvallend blijft het bord waar je onderdoor moet: 'Geen afschrik bare u wat gij ziet, Den dood vreest hij die God vreest niet' Daar hadden we een gesprek met Tine Kampen van de...

  • 27-08-2020 00:00

    Imme Oudenampsen

    Imme Oudenampsen (O.9). Zie andere rouwadvertenties hier.

  • 20-07-2020 10:48

    Jan-Peter uit Apeldoorn verkoopt tienduizenden mieren per jaar

    Jan-Peter uit Apeldoorn verkoopt tienduizenden mieren per jaar: ‘Een mier als huisdier is heel leuk’ Zie video op pagina van de Stentor. Er is een run op mieren. Jan-Peter Oudenampsen verkoopt mieren en ook huisjes (‘boerderijen') voor de diertjes. De Apeldoorner is er razenddruk mee. De toeloop...

  • 14-07-2020 20:34

    Dunsford resident realizes dream of opening own hair salon

    Roselyn Oudenampsen reopens The Hair Station in Bobcaygeon after COVID-19 forces closure after nine days. In a way, Roselyn Oudenampsen has opened her Hair Station business twice; back in early March and again on June 12. The first run was cut short by COVID-19 and the pandemic resulted in a...

<< 6 | 7 | 8 | 9 | 10 >>

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode