Verhaal van het Historisch Genoodschap

Op de website van het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem, staat een verhaal over Huis Ampsen.
Klik hier om dit te lezen (met afbeeldingen).
 
Kasteel Ampsen is het oudste nog bestaande (kasteel)bouwwerk in Lochem. En het is sinds mensenheugenis nooit verkocht, maar altijd door vererving 'binnen de familie gebleven'.


Een rijke bruid

Na de asymmetrische nieuwbouw in 1650 is er grote behoefte om met de renaissance mee te doen, dus een symmetrisch gebouw. Maar hoe wil je dat betalen? Er is een oplossing. In 1754 trouwt Jan Herman Sigismund van Nagell met de zeer rijke, Rotterdamse burgemeestersdochter Mauritia Constantia le Leu de Wilhem. Met haar geld wordt de symmetrie in het kasteel aangebracht door aan de rechterzijde ook een vleugel te bouwen. Hun zonen mogen echter, hoewel Ampsen een havezate is, geen zetel in de Zutphense ridderschap innemen, want moeder is niet van adel.

Van de Lochemse kastelen is Ampsen het oudste nog aanwezige bouwwerk. Weliswaar hebben er later nog verbouwingen plaats gevonden, maar de kern van het kasteel dateert van rond 1650. En minstens even bijzonder: sinds mensenheugenis is het kasteel nooit door verkoop in andere handen overgegaan, maar louter door vererving. En dat bovendien gedurende bijna drie eeuwen alleen in rechtstreekse mannelijke lijn, zodat tot 1928 steeds een 'Nagel', later 'van Nagell' en nog later 'baron van Nagell' 'heer van beiden Ampsen' is geweest.

Maar de geschiedenis van Ampsen gaat verder terug dan 1650. Ampsen is ontstaan als weerbaar huis, waarbij we in het duister tasten over de exacte bouwdatum. Wel worden al in de 14e eeuw verschillende mensen aangeduid met namen als 'van Amsen' en 'de Ampsen'. In 1430 trouwt erfdochter Mye van Ampsen met een Derck van Keppel en in 1546 trouwt erfdochter Anna van Keppel met Joost Nagel. En dan begint de lange reeks van Nagells op het kasteel.
Nadat rond 1600 door de Spanjaarden zowel Old of Ouden Ampsen als Nieuwe Ampsen is verwoest laten Gerrit Jan Nagell en zijn vrouw Clara Elisabeth van Coevorden het linker- en middengedeelte van het huidige kasteel bouwen. Met een niet-symmetrische bouw. En dat wordt dus verholpen met dank aan de al genoemde rijke bruid. Er komt een tweede vleugel bij volgens de modernste principes.
Hoewel Old Ampsen feitelijk niet meer bestaat vraagt de baron in de 18e eeuw nog wel erkenning van Old Ampsen als havezate en toelating van zijn zoon tot de ridderschap; het blijkt vergeefse moeite.
De van Nagells zijn niet alleen belangrijk als landeigenaar, maar ook als bestuurder.

Van Nagell in politiek, bestuur en hofhouding

Gerrit Jan Nagell (ca 1605 – 1675) was bijvoorbeeld, zij het pas kort voor zijn overlijden in 1675, door stadhouder Willem III benoemd tot richter van het richtersambt van Doesburg.

Gerrit Jans kleinzoon Hendrik Jacob van Nagell (1696 -1742) was schout van het scholtambt Lochem en landrentmeester van Gelderland.

Diens zoon Johan Herman Sigismund (1730 – 1784) was raadslid, schepen en (een van de) burgemeester(s) van Lochem, schout van het scholtambt van Zutphen en landdrost van het landdrostambt van Zutphen. De combinatie van die laatste twee functies maakte hem tot de 'luitenant -stadhouder in het kwartier Zutphen'. Ook was hij lid van Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Diens zoon Anne Willem Carel van Nagell (1756 – 1851) was de volgende heer van beide Ampsen, maar was daar weinig te vinden. Na een betrekkelijk eenvoudig begin als schepen en burgemeester van Zutphen werd hij ambassadeur en gevolmachtigd minister in Londen, minister van Binnenlandse en later van Buitenlandse Zaken.

Weer een generatie verder begaf ook Chretien Jacques Adrien van Nagell (1784 – 1883) zich – na een korte periode in de Franse tijd als 'maire' van Laren – in de landelijke politiek, namelijk als lid van de Tweede Kamer. Hij werd bovendien kamerheer van koning Willem I. In het nieuwe adellijke stelsel dat de koning instelde werden de van Nagells benoemd tot baron.

Diens zoon Justinus Egbert Hendrik van Nagell (1825 – 1901) was van 1851 tot 1864 burgemeester van Laren, maar dat was inmiddels wel een veel meer omvattende functie geworden dan het burgemeesterschap van zijn voorvaderen. Bovendien combineerde hij dit met de functie van plaatsvervangend kantonrechter in Lochem. Hij was verder kamerheer in buitengewone dienst van koning Willem III en achtereenvolgens lid van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Gelderland en van de Eerste Kamer. De laatste vier jaar van zijn leven was hij opperstalmeester des Konings.

De laatste van Nagell als 'heer van beide Ampsen' was Justinus' zoon Assueer Jacob (1853 – 1928). Hij was korte tijd advocaat, werd vervolgens burgemeester van Laren en bleef dat gedurende 23 jaar. Naast watergraaf van het Waterschap de Berkel was hij ook Gedeputeerde van Gelderland en vervolgens lid van de Eerste Kamer.

Diens dochter Gerarda Cornelia was de eerste 'vrouwe van de beide Ampsen'. Zij was grootmeesteres van koningin Wilhelmina. Toen zij in 1938 om gezondheidsredenen afscheid nam werd zij benoemd tot eredame in de Huisorde van Oranje en grootmeesteres honoraire.

Het kasteel biedt een monumentale aanblik, met zijn evenwichtige opbouw met voorplein en bouwhuizen. Natuurlijk werd aan het kasteel regelmatig verbouwd en verbeterd. In het bijzonder de binnenkant is regelmatig aangepast aan moderne gemakken of aan de mode van de tijd. Het bijbehorend landgoed met rechte lanen en boerderijen 'met de kleuren van het huis' is toegankelijk.
Het kasteel was al in de tijd van Gerrit van Nagell gelegen in een landgoed met diverse boerderijen. De pachtverhoudingen mogen in de eeuwen zijn veranderd, nog steeds is aan de luiken van de boerderijen te zien dat ze bij Ampsen horen. Het landgoed is op dit moment 680 ha groot, maar dat is meer geweest: in de negentiende eeuw heeft de kasteelheer, tevens burgemeester van Laren, grond afgestaan voor de aanleg van de spoorlijn van Zutphen naar Hengelo. Maar wel op de voorwaarde dat het station dicht bij het kasteel zou komen! En ook voor de bouw van het gemeentehuis van Laren in 1910 heeft de kasteelheer/burgemeester grond ter beschikking gesteld. Ook zonder extra voorwaarden bracht dat zijn werkkamer vlak bij zijn woning....

1302: Arnoldus de Ampsen, 1312: Jacobus Ampsonii, 1336: Lambertus de Amsen worden genoemd en hebben zeer waarschijnlijk iets met kasteel Ampsen te maken

1379: Wolter wordt met het goed beleend; het moet dan een versterkt huis zijn

1405: er worden Alden Ampsen en Nieuwen-Ampsen genoemd

1430: Derck van Keppel trouwt met Mye van Ampsen en wordt met het goed beleend

1546: einde Keppel tijdperk; erfdochter Anna van Keppel is getrouwd met Joost Nagel

1605: beide huizen verwoest door de Spanjaarden

1650: Gerrit Jan Nagell tot de Gelder laat nieuw huis bouwen

1760: vergroting huis door echtpaar van Nagell-le Leu de Wilhelm

1928: mannelijke van Nagells uitgestorven; verder in vrouwelijke lijn

1935: traptorentje gebouwd

1984: geslacht van Weede erft het huis

 

Nieuws

  • 04-06-2015 15:47

    Klein Amsterdam en omgeving met sporen uit de IJstijd

    Frederika Oldenampsen (L.95) trouwde met Hendrikus Wilbrink, hun zoon Joop Wilbrink en zijn vrouw Willie Hensbergen zijn hier aan het woord.   Dorpsgenoten Wandelend door de gemeente Voorst of iets over de grens ontmoet Wiel Palmen personen die volgens hem iets te vertellen hebben. Gerrie...

  • 29-05-2015 18:14

    Jan Peter aanwezig op de eerste Apeldoornse TEDx

    Jan Peter (N.27) was op 29 mei 2015 aanwezig om uitleg te geven over de mieren (boerderij). Zie bericht in de Stentor.    

  • 03-04-2015 21:55

    Annemarieke van Dijken-Oudenampsen overleden

    Op 3 april 2015 is Annemarieke van Dijken-Oudenampsen (N.48) overleden.    

  • 01-03-2015 22:00

    Piet-Jan Oudenampsen overleden.

    Op 1 maart 2015 is Piet-jan Oudenampsen (L.37) overleden op 86 jarige leeftijd.

  • 23-01-2015 15:40

    Roselyn Oudenampsen speelt Mickey

    Female Odd Couple takes Little Theatre stage zGender switch up makes for some great laughs in production running Feb. 13, 14, 20 and 21 at Lindsay troupe’s George Street studio Kawartha Lakes This Week By Catherine Whitnall LINDSAY - Opposites do attract and Lindsay Little Theatre is proving it...

  • 19-12-2014 18:18

    Nieuw appèl bij Appèlwoningen

                                            Wethouder Olaf Prinsen overhandigt een nieuwe sleutel aan het echtpaar Oudenampsen.  APELDOORN - Wethouder...

  • 01-12-2014 00:00

    Parkinson Cafe Deventer

    Nieuwe loot aan Solisstam Parkinson: Café Deventer In het streven om cliënten een totaalpakket te bieden, startte Zorggroep Solis met het Parkinson Café. Dat gebeurde op woensdag 12 februari 2014 in Topzorg- en revalidatiecentrum PW Janssen in Deventer. De drukbezochte bijeenkomst is het begin...

  • 23-09-2014 10:14

    Varkenshouderij schenkt Maeyke Hiem cheque voor rolstoelfiets

    SINT NICOLAASGA – In Maeyke Hiem in Sint Nicolaasga overhandigde Mark van Sambrink maandag een cheque ter waarde van 1000 euro aan Henkjan Oudenampsen die het geld namens de Stichting Vrienden van Maeykehiem in ontvangst nam. Daarmee is de aankoop van de elektrische rolstoelfiets nog niet geheel...

  • 08-08-2014 18:31

    Helpt kokend water tegen mieren? Alle feiten en fabels over beestjes

    Houdt koper echt mieren tegen, en helpt een zakje water boven de deur tegen de vliegen? Editie NL ontmaskert alle feiten en fabels over beestjes.  In de zomerrubriek Editie Prikt Door gaan we op zoek naar de feiten achter fabels. Deze aflevering staat in het teken van vliegen en...

  • 01-08-2014 22:41

    In gesprek met Karin Oldenampsen

    De cirkel is rond In juni van dit jaar nam Karin Oldenampsen (M.85~) afscheid van hospice De Vier Vogels, waar zij in 2007 aantrad als coördinator. Als ervaren vrijwilligster in de terminale thuiszorg verving zij enkele maanden de coördinator van een ander hospice toen de vacature voor...

<< 21 | 22 | 23 | 24 | 25 >>

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode