L.79 Albert Gerrit Johan Oldenampsen
Opmerkingen:
Hij was onder, koopman en winkelier aan de Grootestr. A 80 te Eibergen. Bedrijfsnaam was Oudenampsen. We weten niet waarom de verwisseling van Olden- en Ouden- ampsen heeft plaats gevonden. In de Eibergse volksmond, voor de 2e wereldoorlog was het gewoon Ampsen, zonder Olden of Ouden ervoor. n emer
Het bedrijdspand (bestaande uit een winkel en een schuur) aan de Grootestraat stond op een een groot en waardevol stuk grond. Van de Grotestraat er dwars door tot de Hagen. Tot 1950 werd er met paard en wagen boodschappen rond gevent langs de vooral boeren klanten. De paarden stal was altijd nog in de schuur.
Daarnaast hadden ze tot na 1945 ook zelf een koffie branderij.
De Oldenampsens stonden bekend als vermogende mensen. Ze durfden in de crisis jaren 1920 / 1930 toch nog grote hoeveel heden levensmiddelen in te slaan en a contant te betalen. In de oorlog hebben de Duitse overheersers beslag op hun voorraden laten leggen. Ze dachten dat Oldenampsen een zwarthandelaar was, dat was echter niet zo en is dan door de S.D. daar ook van vrij gesproken, wel werd hun voorraad verbeurt verklaart. In hun grote keuken, waar men met een trapje naar beneden vanuit de winkel in kwam, stond dan ook altijd open voor de klanten en kerkgangers, die er na de protestantse kerkdienst, koffie kwamen drinken.
Albert Gerrit Johan werd in de volksmond altijd Bets Oldenampsen genoemd. Onder die naam heeft hij ook veel toneelstukken gespeeld bij de cultuur vereniging Kunst naar Kracht. Bets was een apart figuur met zijn hoge ietwat vrouwen stem. De meest smakelijke rollen kon hij vertolken.
(Met dank aan de historische kring Eibergen, Joke Pasman en Henk ter Agter)