Boerderij 'de Belt'
 

Buurman Jan Willem Lemereis woonde op de grotere boerderij 'Scherpzicht' (*)  uit 1840 (Scherpzichtdijk 2 te Geesteren) met ook wat grond op afstand. Daar liet hij in 1928 'de Belt' bouwen.

Dit boerderijtje was eigendom van Garrit Oudenampsen (J.19)  en waarschijnlijk daarvoor van zijn eerste vrouw Engele Maats of haar ouders (Hendrik Maats en Lammerdina Hendirka Nijenhuis).

De dochter van Garrit (en zijn eerste vrouw Engele Maats) Lammerdina Hendrika Oudenampsen (K.35), bleef op de boerderij wonen.

Lammerdina trouwde met Hendrik Jan Zweers en hun dochter Hendrika ging met haar man Gerrit Jan Kolkman vervolgens op de Belt wonen.






(*) Boerderij was te koop via De Haan Schippers:

Grote, nostalgische boerderij ‘Scherpzicht’ uit 1840 met mogelijkheid tot bijna 9 ha aan omringende weidegrond, met diverse, historische en nieuwe opstallen en de mogelijkheid tot dubbele bewoning, gelegen in het schitterende buitengebied van Geesteren.

Ruimte en rust, schilderachtige vergezichten, gelegen langs een verstilde bosrand. Reeën hopsen door de tuin en de groene specht zigzagt voorbij. Erve Scherpzicht heeft het allemaal. Een prachtige, monumentale boerderij, nog onaangetast door onhandige verbouwingen maar nog in authentieke staat. Erve Scherpzicht is vernoemd naar de ongelofelijke vergezichten die men vroeger aan de voorzijde had, wel tot aan Borculo. De houtwallen die de weidegronden en akkers omranden, ontnemen nu het vergezicht, maar het uitzicht is nog steeds weids en fenomenaal.
Tegenover de boerderij ligt het prachtige bakhuis uit 1890, waar de originele houtoven nog aanwezig is. Wellicht een mooie kans om deze schuur in ere te herstellen en de houtoven weer een tweede leven te geven.
Daarnaast een stal voor kleinvee, een grote kapschuur met garage en een moderne inloopstal. De aanwezigheid van deze opstallen maakt van Erve Scherpzicht dé perfecte plek voor bijvoorbeeld paardenliefhebbers, omdat de inloopstal (het dak is in de afgelopen 15 jaar vernieuwd en kan nog een hele poos mee) als binnenbak kan dienen en de omringende schuren als stalruimte. De deel van de boerderij is nog volledig onaangetast, een schatkamer aan geschiedenis en materiaal. Een schitterende ruimte om te betrekken bij het woonprogramma, om een ruime woonkamer en keuken in te creëren bijvoorbeeld, of wellicht de mogelijkheid tot gelijkvloerse bewoning. De dubbele woonkamer in het voorhuis is van origine één geweest en is op eenvoudige wijze weer in deze staat terug te brengen.

Begane grond
Entree aan de zijkant van het huis, zoals dat hoort in de Achterhoek. Het voorhuis is opgedeeld in twee woningen, waarbij de entree van de andere woning aan de voorzijde van het huis zit.
In de hal links de ruime woonkamer met een werkelijk prachtig uitzicht op de tuin en het aangrenzende weidegebied met houtwallen en de bosrand.
Rechts de gezellige, landelijke keuken met crèmekleurige fronten, die in de afgelopen jaren geheel vernieuwd is. Vanuit de keuken toegang tot de trap naar de verdieping, waarbij op het bordes toegang is tot een badkamer met douche en wastafel. Onder de trap bevindt zich een voorraadkast.
Vanuit de keuken eveneens toegang tot de deel en de belendende opkamer met kelder.
De deel is – zoals genoemd – nog in authentieke staat. Aan de rechterzijde van de deel de zogenaamde melkkamer, momenteel in gebruik als berging en bijkeuken met ruimte voor wasmachine, droger, vrieskist en ijskast, en aansluitend een WC.

Vanuit de deel toegang tot de tweede woonruimte. Hier treft men de originele keuken met manshoge schouw en boerentegeltableaus. Onder de vloerbedekking ligt een prachtige terrazzo vloer. Rechts van de keuken toegang tot de ruime kelder, perfect voor de voorraad en de wijnkelder.
Links de woonkamer, wederom met een spectaculair uitzicht – Scherpzicht doet haar naam eer aan -. Een mooi detail is dat de alkoof waarin de bedstede stond, nog aanwezig is. Naast de deel, dus daar profiteerde je mooi van de warmte van de koeien. Aan de rechtervoorzijde van de woonkamer een werkkamer, thans kleedkamer.

Bovenverdieping
Boven twee kamers, de ouderslaapkamer met inbouwkasten en een kleine slaapkamer met een dakraam. Hier is tevens de toegang tot de zolder, die zich uitstrekt over de volle lengte van de boerderij. Het is goed voorstelbaar om ook deze ruimte te isoleren en in gebruik te nemen als woon- en slaapruimte.

Buitenruimte
Het huis wordt omringd door een siertuin met diverse zitjes. Vooral ’s avonds, wanneer het warm is, is de op het zuiden georiënteerde tuin aan de voorzijde van het huis een heerlijke plek om te genieten van het avondzonnetje.
Naast de boerderij ligt een natuurgebied waar vogels en wild heerlijk rond kunnen scharrelen. Daarbij is de Scherpzichtdijk bijzonder verkeersluw, de perfecte plek om tot rust te komen.
Nota bene: De rondom gelegen weidegronden zijn ideaal gesitueerd voor het houden van paarden of ander vee. Echter, mocht dit niet in het wensenpakket vallen, dan is het ook mogelijk de woning en het erf zónder de omliggende percelen aan te kopen.


Algemeen:
- Bouwjaar : 1840 en 1916
- Bestemming : Agrarische bestemming met de mogelijkheid voor het omzetten naar een enkele of dubbele woonbestemming
- Ligging : Verkeersluwe locatie in buitengebied tussen Lochem en Geesteren
- Isolatie : Er zijn nog weinig isolatie voorzieningen aanwezig
- Beglazing : Enkele- en gedeeltelijk dubbele beglazing
- Garage : Diverse mogelijkheden in één van de bijgebouwen of kapschuur
- Parkeren : Ruime parkeergelegenheid op eigen grond
- Overig : Het wordt aangeboden met 1 ha erf en grond, maar kan eventueel ook met meer grond worden aangekocht

Inhoud : 1.504 m³
Woonoppervlakte : 136 m²
Overig inpandige ruimte : 276 m²
Gebouw gebonden buitenruimte : 4,5 m²
Externe bergruimte : 792 m²
Perceeloppervlakte : 10.000 m²
Aanvaarding : in overleg

Deze woning is voorzien van een bouwkundige keuring alsmede een energielabel.

 

Nieuws

  • 15-01-1960 00:00

    School Roswinkel afgebrand

    School te Roswinkel afgebrand De inwoners van het zo rustige agrarische dorp Roswinkel bij Emmen werden gistermiddag tegen vijf uur opgeschrikt door brand in het schoolgebouw van de School met den Bijbel, staande aan het Roswinkelerkanaal. De enorme rookwolken...

  • 31-10-1959 14:31

    Leny in kerkbestuur Vrijz. Hervormden

    JAARVERGADERING VRIJZ HERV. De afdeling Vorden van de Vrijz. Hervormden hield onder voorzitterschap van de heer H. Groot Bramel in het hotel „Het Wapen van Vorden" een matig bezochte jaarvergadering. De secretaris-penningmeester deelde mede dat de vereniging thans 36 leden telt en er een batig...

  • 21-02-1959 08:41

    Mina Wesselina Kleinhesselink overleden

    Mina Wesselina Kleinhesselink, de echtgenoot van Johan Hendrik Gerhardus Oldenampsen (K.61). Bron: Contact, het nieuws- en advertentieblad voor Vorden, 28-2-1959. Te vinden via www.oudvorden.nl

  • 09-12-1958 00:00

    Radio-activiteit en kernwapens

    Radio-activiteit en kernwapens Wel gevaarlijk, maar er zijn beschermende maatregelen tegen. H.F. Oldenampsen (L.47) Bron: Eilanden-Nieuws  

  • 19-06-1958 11:48

    Straling in wereld neemt toe

    Voorzitter van de werkgroep is BB-leider G. Franken, secretaris is de heer H. Oldenampsen (L.47), docent in de atoom-, bacteriologische en chemische oorlogvoering. Tot leden zijn benoemd enige militaire vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van het KNMI en van de BB. Tot dusverre werd de...

  • 17-06-1958 00:00

    Stralingsverwachting Waarschuwingsdienst voor radio-actieve neerslag

    De ministers van Binnenlandse Zaken, voor Defensie en van Verkeer en Waterstaat hebben besloten een Werkgroep Waarschuwingsdienst Radioactieve Neerslag in te stellen. Zij zal tot taak hebben voorbereidingen te treffen voor de inrichting van een waarschuwingsdienst voor radio-actieve neerslag. Deze...

  • 21-06-1955 20:51

    Oudenampsen Grotestraat 35 Eibergen

    https://www.berkelland.nl/geschiedenis/2015/10/26/eibergen-grotestraat-oudenampsen/   berkelland heeft bewaard op Eibergen Eibergen – Grotestraat Oudenampsen   Eibergen – Grotestraat 35 Oudenampsen   Een oude foto van o.a. het pand van kruidenier J.H.A. Oudenampsen. Op...

  • 29-04-1954 00:00

    F. Oudenampsen onderscheiden

    Frederik Oudenampsen (K.82) is in 1954 onderscheiden met de eremedaille in de orde van Oranje-Nassau: Hij was toen werkzaam aan de wasmachine bij N.V. Twentse Katoendrukkerij te Goor. Bron: Leidsche Courant

  • 01-01-1953 00:00

    Leo immigreert naar Australie

    Leo Oldenampsen (L.104) immigreerde in 1953, op 20 jarige leeftijd van Rotterdam naar Wellington, Australie. PS. Op 3 augustus 1963 immigreerde hij nogmaals. Hij ging toen per vliegtuig naar Sydney (bericht).    

  • 01-08-1952 00:00

    W. Oudenampsen slaagt voor Hoofdakte

    Nieuwsblad van het Noorden Het betreft W. Oudenampsen (L.36). Bron: Nieuwsblad van het Noorden    

<< 36 | 37 | 38 | 39 | 40 >>

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode