Aafke Holman verwezenlijkt droom

16-10-2012 00:00


BURUM – “Is het alweer vijf jaar geleden?”, bedenkt kunstenares en galeriehoudster Aafke Holman zich als ze de oude Streekkrant in de handen pakt. “De Blauwe Roos, daar kijk ik met heimwee op terug. Maar ik was hier gekomen om zelf te schilderen en ik kwam zelf niet aan bod in die tijd. Dan zat ik hier bij nacht en ontij achter te schilderen.”

Aafke Holman vestigt zich in de jaren negentig in Burum om haar droom, lekker schilderen, te verwezenlijken. Ruimte is er zat in het huis, dus deze duizendpoot zet al snel stappen richting haar eigen galerie, De Blauwe Roos. Met veel plezier runt ze deze, maar in haar achterhoofd blijft die ene droom. Veel van de kunstenaars uit haar ‘stal’ weten niet eens dat ze zelf schildert. Vijf jaar geleden maakt ze een ommezwaai. De deuren van De Blauwe Roos gesloten, overigens niet voor lang. Onder de naam Galerie Studio Aafke Holman worden ze al snel opnieuw geopend. Opnieuw een galerie dus, maar nu een geheel andere insteek. In deze galerie alleen ruimte voor het eigen werk van Aafke én dit jaar voor het eerst een expositie van haar cursisten.

Druk heeft Aafke het nog altijd. “Maar nu met andere dingen”, vertelt ze. “Ik heb nu een hele andere galerie, zonder verplichtingen. Eerder zou ik nooit een expositie van mijn cursisten organiseren. Je moet professionele kunstenaars en amateurs niet door elkaar heen hangen.” Onder het thema ‘de wereld van morgen’ exposeert nu de oudste groep cursisten in haar galerie. Een andere groep exposeert in het gemeentehuis van Kollum. Zij schilderden bij het thema ‘kijken met andere ogen’. Geen standaardthema’s dus. “Sommigen vinden mijn werkwijze vreemd”, vertelt Aafke hierover. “Hier moet je zo goed nadenken, zeggen ze. Ik laat mijn cursisten schilderen uit een gedachte en op gevoel. De wereld van morgen bijvoorbeeld, is geen makkelijk thema. Maar ik help ze door aanreikingen te doen. Ga eens bij jezelf te rade: wat is de wereld van morgen voor jou?” De uitkomsten zijn verrassend. Van onderdrukte moslimvrouwen tot prachtige lelie’s. “Eigenlijk soms ook een beetje protest. Dat moet ook”, zegt ze resoluut. “Als niemand protest aantekent, dan gaat het eindeloos door.”

Samen de werken van haar cursisten bekijkend, blijkt wel dat Aafke niet per se hecht aan schoonheid. “Liever een slecht stukje eigen werk, dan een nageschilderd plaatje”, zegt ze dan ook. “Het hoeft niet mooi te zijn, maar het moet wat zeggen. Het is natuurlijk niet een vereist, maar voor mij heeft het wel meerwaarde. Bloemen, stillevens, landschappen, ik heb het al zoveel gezien. Als het iets uitdrukt van de persoon zelf, dat heeft mijn voorkeur.”

Ook in haar eigen werk maakte ze die ‘omslag’ zoals ze het zelf noemt. “Ik schilderde veel landschappen met koeien. Dat doe ik nog wel, maar er is meer verdieping in mijn werk. Thema’s zoals macht en onmacht komen er meer in voor.” Ze heeft een hele specifieke eigen stijl. “Ik hecht veel waarde aan kleur, compositie en vorm. Ik abstraheer heel erg met figuratieve elementen.” Zoals de koeien in haar landschap. Ze zijn lilapaars in een zeeblauw veld, maar toch te herkennen als zodanig. “Kleuren hebben betekenis bij mij. Het is pure emotie.” De zomer is bij Aafke voor het aquarellen, in de winter werkt ze met olieverf. “En daar raak ik nooit mee uitgestoeid; kijken wat ik kan met olieverf.”

Wie denkt dat ze het een stuk rustiger heeft gekregen sinds het sluiten van De Blauwe Roos zit helemaal verkeerd. Ze reist het hele land door met haar psalmen. Eén voor één maakte Aafke bij alle 150 psalmen een aquarel. “En dan maakte ik het mezelf niet makkelijk, niet zo van: de leuke eerste, nee, keurig op volgorde.” Ze laat haar werkplek zien. “Lekker in het licht en het uitzicht op het landschap. Dat had ik ook nodig om me door die psalmen te trekken, want sommigen waren heel zwaar.” Maar liefst twaalf jaar werkte ze eraan. “Niet heel bewust eigenlijk. Ik zocht gewoon ordinair een langdurig project. De psalmen waaiden langs.” Een uitgever kreeg lucht van Aafke’s project en in 2008 kwam het boek met alle psalmen, aquarellen en kleine haiku’s van Aafke’s hand uit.

De langdurige projecten laat Aafke tegenwoordig wel voor wat het is. “Het is meer met explosies nu. Dan moet ik schilderen.” En alles wijkt. “Mijn man vraagt dan of ik wat wil eten. Éten. Geef me maar wat water en dan kan ik weer door.” Ook al is ze op leeftijd en komt ook de ouderdom voor Aafke met gebreken, weerhouden om te schilderen laat ze zich niet. En om zo af en toe nog eens wat anders aan te pakken, al helemaal niet. “Ik kwam onlangs een vrouw tegen die jiddische liederen zingt. Ik heb de psalmen vertaald in kleur, zij zingt ze. Allemaal heel bijzonder. Hier is een concert uit ontstaan. Het boek is de aanleiding, maar het is niet alleen psalmmuziek. Ook stukken van bijvoorbeeld Bach komen voorbij.” Een cellist en pianist, en de zangeres dus, worden afgewisseld met declamaties van Aafke, waarbij ook beeld van haar schilderijen wordt vertoond. “Heel bijzonder. En dat dan juist ik ook nog mag meewerken tussen die jongere mensen”, sluit deze energieke, eigenzinnige, en vooral bijzondere vrouw af.

Op 20 oktober is de try-out van het concert in de grote kerk van Dokkum. Op 20 januari vindt er een concert plaats in het kerkje van Niekerk, Grootegast. De expositie ‘Morgen’, in de galerie van Aafke duurt nog tot en met 25 november en is te bezichtigen op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De galerie is gevestigd aan de Herestraat 2 Burum. De expositie ‘kijken met andere ogen’ s nog tot en met 12 december te bezichtigen in het gemeentehuis van Kollumerland op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur en op woensdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 19.30 uur. Het gemeentehuis is gevestigd aan de Van Limburg Stirumweg 18 te Kollum.

Aafke Holman, (kunst), echtgenoot van Wim Oudenampsen (L.36).
Bron: de Streekkrant

Terug

Nieuws

  • 11-09-2016 12:10

    Merijn Oudenampsen in Buitenhof

    'De paradox van de vrijheid' --- Minister Edith Schippers gooide deze week de knuppel in het hoenderhok. In haar HJ Schoo-lezing waarschuwt ze voor de dreiging van de politieke islam, voor de kloof tussen diegenen die normen en waarden delen en diegenen die zich daarvan afkeren. We moeten de...

  • 06-09-2016 12:21

    Eva Ouden Ampsen in Doe Museum Veendam

    VEENDAM – Het werk van Eva Ouden Ampsen heeft een onmiskenbare eigen stijl. Decoratief met Japanse elementen en referenties naar de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt. Het Doe Museum in Veendam is ontzettend blij dat Eva haar prachtige werk, waar per object soms wel een jaar aan is gewerkt, voor...

  • 30-08-2016 18:00

    Open Atelier Eva Ouden Ampsen

    Eva Ouden Ampsen (M.42) is beeldend kunstenaar, ze woont en werkt in een voormalige pastorie gelegen in het Groninger Westerkwartier. Zondag 4 september a.s. OPEN ATELIER 12.00 - 17.00 u. welkom! Haar website is vernieuwd, kijk hier.

  • 21-08-2016 12:13

    Wim en Aaf Oudenampsen 60 jaar samen

    Op zondag 21 augustus hebben Wim (L.36) en Aaf gevierd dat ze 60 jaar samen zijn. Hartelijk gefeliciteerd!! 

  • 25-07-2016 19:29

    Kuieren over Ampsen

    Kuieren over Ampsen, Wandeltocht Wanneer? Woensdag     3 augustus 2016 van 13:30 tot 16:30 uur Vrijdag         12 augustus 2016 van 13:30 tot 16:30 uur Contactgegevens De Exelse Molen Oude Lochemseweg 4 7245 VJ Laren...

  • 16-07-2016 19:36

    Het eerste openluchtspel van de Laornse Spöllers

    In editie nummer 4 van Laren! Magazine stond een interview met de bestuursleden van de Laornse Spollers. Hierin vertelde zij meer over het aankomende openluchtspel. Lees hier het gehele interview. Liever de digitale versie bekijken van het magazine? Klik dan hier!    “IN ’T LAORNSE...

  • 14-07-2016 16:36

    Herinneringen van Wijhese kwajongens

    Berend Maten (1860 – 1921) heeft zijn jeugd in Wijhe doorgebracht. In 1920 publiceerde bij hij zijn jeugdherinneringen aan dit dorp. Hij deed dat in de streektaal, het dialect van Wijhe/Wieje. De spelling van het dialect is van Berend zelf en intact gelaten. De naam "Krielhaene"is de bijnaam van...

  • 17-06-2016 20:21

    Riek Oldenampsen te Peele

    Een foto gevonden van Riek Oldenampsen te Peele: Riek was de vrouw van Albert Gerrit Johan Oldenampsen (L.79) uit Eibergen.

  • 16-06-2016 21:10

    Overstag

    Overstag Op de site onderzoekoverijssel kwam ik een oude advertentie tegen van Overstag, een uitnodiging voor een optredenop 24 mei 1985 in Hardenberg. Mooie herinnerigen! Zie bericht, en info over Overstag.

  • 15-06-2016 21:06

    Veldwachter F.J. Oudenampsen

    Met hulp van Wim Jansen, lid genealogiecommissie Oud Vorden kon T.J. Oudenampsen uit de Vordense Kronyck worden gevonden als Frederik Jan Oudenampsen. T.J. moet een verschrijving zijn van F.J. Zie F.J. Oudenampsen. Zie Bericht over Vordense Kronyck.  

<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode