'Dansen op de deel' bleek redding voor varkenshouderij

17-10-1995 00:00

LAREN - Een dansstudio in de rimboe? Waar begint een mens aan. Dat kreeg Jannie Oudenampsen (45) (M.12~) vaak te horen. Vier jaar geleden zette de boerin uit het Gelderse Laren toch haar plannen door. Aan de rand van het bos, waar eens de koeien op de deel stonden in haar boerderij, kwam Sjàto, afkorting voor Studio Jannie Top.

Het werd een succes. Ruim tweehonderd vrouwen, in de leeftijd van vier tot tachtig jaar, volgen inmiddels lessen bij de boerin. “We geven kinder-en jazzballet, bewegingsleer voor ouderen, conditietraining, aerobics”, somt Oudenampsen de verschillende dansen bij Sjàto op. Per week is ze daarmee twintig uur zoet.

De opbrengst uit de studio van de danslerares is nu een vaste inkomstenbron waarvan ook de minder goed draaiende varkenshouderij profiteert. Dat was destijds precies de bedoeling van de nieuwe onderneming.

Rond 1985 realiseerden Henk en Jannie Oudenampsen zich dat hun varkenshouderij in moeilijkheden dreigde te komen. Uitbreiding van de 130 zeugen en tien hectaren grond zat er niet in, onder meer door strengere overheidsregels. Het risico werd te groot dat de inkomsten uit het boerenbedrijf flink zouden teruglopen. “We moesten er wat bij gaan doen, anders redden we het niet”, vertelt Oudenampsen.

Toch was de gedachte aan een 'tweede' bedrijf niet gebruikelijk. Zeker niet onder collega-boeren. “De gemiddelde boer schaamt zich als hij het niet kan redden”, vertelt Henk Oudenampsen. Het echtpaar hoorde verhalen van boeren die door een dreigende ondergang van de boerderij de moed opgaven en zelfmoord pleegden. Het boerenechtpaar weigerde bij de pakken te gaan neerzitten. “We schamen ons niet”, zeggen ze nadrukkelijk.

Wel bliezen ze een interview af waarin alleen de sores rond de varkenshouderij centraal zouden staan. “Niet nog een sensationeel huilverhaal over boeren”, schudt Oudenampsen haar hoofd. “Al is er nog zoveel verdriet, je kunt er altijd iets positiefs uithalen”, is haar vaste overtuiging. “Maar geen risico nemen, niks proberen is ook een keuze.”

De boerin had nooit gedroomd dat Sjàto een tweede carrière zou worden. Na een tweede kind in 1975 hield de boerin op met haar deeltijdbaan als medisch laborante. Ze wijdde zich volledig aan het gezin en de varkenshouderij.

Vanaf haar veertiende stond Oudenampsen op de planken. “Klassiek ballet, toneel en muziek waren toen nog gewoon een hobby. Nadat ik was gestopt met werken, gaf ik hier en daar nog weleens jazzballet in een plaatselijk café.” Intussen groeiden de kinderen op waardoor de boerin meer tijd kreeg en de lessen zich begonnen uit breiden.

Vier jaar geleden durfde het echtpaar Oudenampsen de sprong te wagen. Met weinig geld en met hulp van vrienden begon de verbouwing van de deel. Aan het eind van het oprijpad naar de boerderij plaatste Oudenampsen een groot bord met Sjàto.

De inrichting van de dansstudio, die grenst aan het woongedeelte, is professioneel. Eén wand in de studio bestaat geheel uit spiegels. De andere wanden en de dansvloer zijn zwart-rood gekleurd. Achter een gordijn liggen body-balls en slides, de nieuwste attributen voor aerobics en steps.

Serie foto's van uitvoeringen en aangeprikte recensies prijken aan de muur. Eenmaal per twee jaar, vertelt Oudenampsen, voert de dansstudio met alle leden een grote musical op. Het verhaal, de muziekteksten en de choreografie komen ook uit de koker van de boerin. “Ik ben nu bezig voor een volgende musical. Als me iets te binnen schiet, schrijf ik het op een klein papiertje en stop het in een doosje.”

Bezig zijn met dans, gedichten en teksten is een persoonlijke uitlaatklep, legt Oudenampsen uit. “Ik doe niks zomaar, alles moet wel betekenis hebben.” Zo schrijft ze desgevraagd teksten voor feesten en begrafenissen.

Hetzelfde geldt voor de danslessen. Al is het zakelijk succes van de studio belangrijk, de boerin wil meer dan gewoon dansuurtjes afdraaien. “De leden moeten iets meekrijgen behalve een vermoeid lichaam.”

Ze noemt een voorbeeld. “Ik wil verborgen talenten uit kinderen halen.” Dat betekent dat Oudenampsen dansenderwijs de kinderen zelfvertrouwen leert. Soms door zelf gekke poses voor te doen en ze te laten zien dat fouten maken niet erg is. “Een kind moet zelfvertrouwen krijgen om te durven dansen.”

Voor vrouwen uit omliggende dorpen als Borculo, Almen, Harsen en Markelo is de studio ook een ontmoetingspunt geworden. Een gezellige omgang met elkaar staat voorop in de lessen. “De prestatie komt dan vanzelf.”

Oudenampsen wil dat Sjàto die sociale functie blijft houden en niet een ultra moderne fitness-ruimte wordt. Ze wijst op de kleine kantine, die aan de dansvloer grenst. “Daar komt”, zegt ze veelbetekenend, “veel over tafel.” Want na de lessen wordt steevast nog even wat gedronken.

Om bij te blijven gaat ze geregeld naar een fysiotherapeut voor bijscholing over nieuwe dansbewegingen en attributen. “Je kan wel op elke trend inspringen, maar je moet goed weten waar je mee bezig bent.”

Voorlopig is een extra uitbreiding van de dansstudio niet nodig. “Op dit moment wonen er nog twee kinderen thuis en die komen op de eerste plaats, daarin ben ik heel ouderwets.”


Bron: Trouw,
Door: ANNETTE KARIMI

Terug

Nieuws

  • 06-07-2024 08:40

    Met stipjes brengt Eva Oudenampsen kunst tot leven

    ‘Al van kinds af aan ben ik bezig met ‘maken’’ Met stipjes brengt Eva Oudenampsen kunst tot leven LUTJEGAST - Al bij aankomst in Lutjegast is het duidelijk waar het atelier van beeldend kunstenaar Eva Oudenampsen zich bevindt. Een standbeeld van een Romeinse vrouw met een felrode toga staat...

  • 04-07-2024 15:05

    Proefschrift van Jessica Oudenampsen

    ‘Interdisciplinair onderwijs populair, maar onderzoek ernaar staat nog in kinderschoenen’ 4 maart 2024 | Studenten die deelnemen aan interdisciplinair onderwijs leren hun eigen discipline beter zien en andere disciplines meer waarderen. Ondanks de populariteit van deze onderwijsvorm is de...

  • 03-07-2024 12:39

    Just Keep Movin

    Annemarie - mijn verhaal Klik op afbeelding om naar haar website te gaan. Ik weet als geen ander hoe het voelt om niet lekker in je vel te zitten en de controle over je lichaam kwijt te raken. Als kind zat ik altijd boven de groeicurve op de basisschool, een stevig kind zoals ze dan zeggen. Ik ben...

  • 02-07-2024 06:30

    Toneelstuk ‘King Lear’ bij Kasteel Landgoed Ampsen

    Het toneelstuk ‘King Lear’, opgevoerd bij het sfeervolle Kasteel Landgoed Ampsen, is een diepgaande verkenning van thema’s als macht, verraad, en de complexiteit van menselijke relaties. Shakespeare’s meesterwerk, vertolkt door de King’s Men, brengt een verhaal dat zelfs na eeuwen nog steeds...

  • 27-06-2024 12:21

    Vergeten olympische sport: de ballonvaart

    Bij de Olympische Spelen in Parijs zijn 32 sporten te zien. Er komen regelmatig nieuwe sporten bij, maar er is ook een aantal sporten uit het collectieve geheugen verdwenen. Daarom was er wekelijks aandacht voor een vergeten olympische sport. Vandaag de laatste: ballonvaren. "Ballonvaren is...

  • 22-06-2024 12:47

    Jarl Oudenampsen op Oerol Festival

    Kings of Sleaze presenteert debuutsingle ‘Slow Mind’ op Oerolfestival Klik op afbeelding om naar website te gaan. Het was een mooie en bijzondere week voor ons. Uitgenodigd om twee keer te spelen op het beroemde Oerolfestival op Terschelling en onze eerste single 'Slow Mind' gepresenteerd! De...

  • 28-05-2024 06:32

    Aftrap opening seizoen Kollumer museum

    KOLLUM – Zaterdag 25 mei om 15.00 uur heeft het Kollumer museum het seizoen 2024 afgetrapt met de opening van de seizoen expositie voor dit jaar. Een aantal van de werken die de bekende Burumer schilder Aafke Holman heeft nagelaten zal getoond worden in gebouw Oostenburg. Onder het toeziend oog...

  • 22-05-2024 06:42

    Henk Oudenampsen (M.35) overleden

    LAREN/LOCHEM – Oud-wethouder H.J. (Henk) Oudenampsen is afgelopen zaterdag – 18 mei – op 82-jarige leeftijd overleden. Hij was 12 jaar wethouder voor Gemeentebelangen (GB) in de periode van 1990-2002. Hij was de eerste wethouder voor zijn partij. GB deed in 1990 voor het eerst als zelfstandige...

  • 20-05-2024 06:59

    Kasteel Ampsen bij Lochem

    Dit is een van de mooiste en onbekendste kastelen van de Achterhoek LOCHEM - Wie honderd jaar geleden een boek kocht over kastelen in Nederland had grote kans dat een foto van Ampsen op de cover prijkte. Het landgoed bij Lochem had grote landelijke bekendheid. Dat had waarschijnlijk ook te maken...

  • 18-05-2024 00:00

    Hendrik Oudenampsen overleden

    Hendrik Oudenampsen (M.35) Bron Mensenlinq. Zie ook artikel in Lochems Nieuws.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode