'Dansen op de deel' bleek redding voor varkenshouderij

17-10-1995 00:00

LAREN - Een dansstudio in de rimboe? Waar begint een mens aan. Dat kreeg Jannie Oudenampsen (45) (M.12~) vaak te horen. Vier jaar geleden zette de boerin uit het Gelderse Laren toch haar plannen door. Aan de rand van het bos, waar eens de koeien op de deel stonden in haar boerderij, kwam Sjàto, afkorting voor Studio Jannie Top.

Het werd een succes. Ruim tweehonderd vrouwen, in de leeftijd van vier tot tachtig jaar, volgen inmiddels lessen bij de boerin. “We geven kinder-en jazzballet, bewegingsleer voor ouderen, conditietraining, aerobics”, somt Oudenampsen de verschillende dansen bij Sjàto op. Per week is ze daarmee twintig uur zoet.

De opbrengst uit de studio van de danslerares is nu een vaste inkomstenbron waarvan ook de minder goed draaiende varkenshouderij profiteert. Dat was destijds precies de bedoeling van de nieuwe onderneming.

Rond 1985 realiseerden Henk en Jannie Oudenampsen zich dat hun varkenshouderij in moeilijkheden dreigde te komen. Uitbreiding van de 130 zeugen en tien hectaren grond zat er niet in, onder meer door strengere overheidsregels. Het risico werd te groot dat de inkomsten uit het boerenbedrijf flink zouden teruglopen. “We moesten er wat bij gaan doen, anders redden we het niet”, vertelt Oudenampsen.

Toch was de gedachte aan een 'tweede' bedrijf niet gebruikelijk. Zeker niet onder collega-boeren. “De gemiddelde boer schaamt zich als hij het niet kan redden”, vertelt Henk Oudenampsen. Het echtpaar hoorde verhalen van boeren die door een dreigende ondergang van de boerderij de moed opgaven en zelfmoord pleegden. Het boerenechtpaar weigerde bij de pakken te gaan neerzitten. “We schamen ons niet”, zeggen ze nadrukkelijk.

Wel bliezen ze een interview af waarin alleen de sores rond de varkenshouderij centraal zouden staan. “Niet nog een sensationeel huilverhaal over boeren”, schudt Oudenampsen haar hoofd. “Al is er nog zoveel verdriet, je kunt er altijd iets positiefs uithalen”, is haar vaste overtuiging. “Maar geen risico nemen, niks proberen is ook een keuze.”

De boerin had nooit gedroomd dat Sjàto een tweede carrière zou worden. Na een tweede kind in 1975 hield de boerin op met haar deeltijdbaan als medisch laborante. Ze wijdde zich volledig aan het gezin en de varkenshouderij.

Vanaf haar veertiende stond Oudenampsen op de planken. “Klassiek ballet, toneel en muziek waren toen nog gewoon een hobby. Nadat ik was gestopt met werken, gaf ik hier en daar nog weleens jazzballet in een plaatselijk café.” Intussen groeiden de kinderen op waardoor de boerin meer tijd kreeg en de lessen zich begonnen uit breiden.

Vier jaar geleden durfde het echtpaar Oudenampsen de sprong te wagen. Met weinig geld en met hulp van vrienden begon de verbouwing van de deel. Aan het eind van het oprijpad naar de boerderij plaatste Oudenampsen een groot bord met Sjàto.

De inrichting van de dansstudio, die grenst aan het woongedeelte, is professioneel. Eén wand in de studio bestaat geheel uit spiegels. De andere wanden en de dansvloer zijn zwart-rood gekleurd. Achter een gordijn liggen body-balls en slides, de nieuwste attributen voor aerobics en steps.

Serie foto's van uitvoeringen en aangeprikte recensies prijken aan de muur. Eenmaal per twee jaar, vertelt Oudenampsen, voert de dansstudio met alle leden een grote musical op. Het verhaal, de muziekteksten en de choreografie komen ook uit de koker van de boerin. “Ik ben nu bezig voor een volgende musical. Als me iets te binnen schiet, schrijf ik het op een klein papiertje en stop het in een doosje.”

Bezig zijn met dans, gedichten en teksten is een persoonlijke uitlaatklep, legt Oudenampsen uit. “Ik doe niks zomaar, alles moet wel betekenis hebben.” Zo schrijft ze desgevraagd teksten voor feesten en begrafenissen.

Hetzelfde geldt voor de danslessen. Al is het zakelijk succes van de studio belangrijk, de boerin wil meer dan gewoon dansuurtjes afdraaien. “De leden moeten iets meekrijgen behalve een vermoeid lichaam.”

Ze noemt een voorbeeld. “Ik wil verborgen talenten uit kinderen halen.” Dat betekent dat Oudenampsen dansenderwijs de kinderen zelfvertrouwen leert. Soms door zelf gekke poses voor te doen en ze te laten zien dat fouten maken niet erg is. “Een kind moet zelfvertrouwen krijgen om te durven dansen.”

Voor vrouwen uit omliggende dorpen als Borculo, Almen, Harsen en Markelo is de studio ook een ontmoetingspunt geworden. Een gezellige omgang met elkaar staat voorop in de lessen. “De prestatie komt dan vanzelf.”

Oudenampsen wil dat Sjàto die sociale functie blijft houden en niet een ultra moderne fitness-ruimte wordt. Ze wijst op de kleine kantine, die aan de dansvloer grenst. “Daar komt”, zegt ze veelbetekenend, “veel over tafel.” Want na de lessen wordt steevast nog even wat gedronken.

Om bij te blijven gaat ze geregeld naar een fysiotherapeut voor bijscholing over nieuwe dansbewegingen en attributen. “Je kan wel op elke trend inspringen, maar je moet goed weten waar je mee bezig bent.”

Voorlopig is een extra uitbreiding van de dansstudio niet nodig. “Op dit moment wonen er nog twee kinderen thuis en die komen op de eerste plaats, daarin ben ik heel ouderwets.”


Bron: Trouw,
Door: ANNETTE KARIMI

Terug

Nieuws

  • 01-08-2014 22:41

    In gesprek met Karin Oldenampsen

    De cirkel is rond In juni van dit jaar nam Karin Oldenampsen (M.85~) afscheid van hospice De Vier Vogels, waar zij in 2007 aantrad als coördinator. Als ervaren vrijwilligster in de terminale thuiszorg verving zij enkele maanden de coördinator van een ander hospice toen de vacature voor...

  • 10-07-2014 00:00

    Jane Wia Oudenampsen Smit overleden

    2014: OUDENAMPSEN Jane Wia,  It is with great sadness the family of Jane announces her passing at the Ross Memorial Hospital, in Lindsay on July 10, 2014, with her family by her side. Dearly beloved wife of Jan. Beloved mother of Grace Mantle (Ken), Janette Mantle (Ted), Roselyn...

  • 01-07-2014 16:55

    Vijfjarig jubileum hospice De Regenboog

    Lees verder in destentoronline.nl Karin is de echtgenoot van Jan Oldenampsen (M.85)  

  • 15-06-2014 00:00

    Leo Oldenampsen overleden

    Op 15-06-2014 is Leo Oldenampsen (L.104) overleden. Bron: https://www.heavenaddress.com Bron: https://tributes.adelaidenow.com.au    

  • 11-05-2014 00:00

    Toos Oudenampsen - Stegeman overleden

    Toos Oudenampsen - Stegeman op 88 jarige leeftijd overleden. Zij was de weduwe van Herman Oudenampsen (L.65). Advertentie overgenomen van Mensenlinq.

  • 31-03-2014 11:00

    "Hier bint wie" zoekt wagenbouwers

    Met het opengaan van de loodsen voor de wagenbouwers beginnen de Schoolfeestkriebels weer levendig te tieren. De groep “Hier bint wie” wil ook volop aan de slag en zoekt enthousiaste dames en heren om te helpen bouwen en mee te lopen in de Allegorische optocht. Aanmelden kan via de mail...

  • 12-03-2014 22:14

    Brenda Oudenampsen-Harmsen overleden

    Brenda, de vrouw van Herman Oudenampsen (M.78) en moeder van Britt en Jurr, is op 45 jarige leeftijd overleden. Overgenomen van http:www.mensenlinq.nl/overlijdensberichten/

  • 11-03-2014 22:43

    Kleurplaten voor mensen met alzheimer

    Illustrator Gerda Hiemstra (M.54) ontdekte dat er voor dementerenden en verstandelijk beperkten weinig creatief materiaal beschikbaar is. Het maken van een kleurplaat kan voor deze doelgroep een rustgevende activiteit zijn, waarbij ook zomaar een gesprek over vroeger kan ontstaan. Gerda...

  • 01-03-2014 21:27

    Andre Oudenampsen Gemeentebelangen

    Andre Oudenampsen (N.20) Ik ben 41 jaar geleden geboren op het landgoed van Verwolde en woon nu met mijn vrouw Berna en 3 kinderen in het prachtige Nettelhorst. Waar we samen met veel passie en plezier een melkveebedrijf runnen. Daarnaast ben ik van de Vereniging Landbouw Voorlichting...

  • 01-03-2014 16:50

    Vijfjarig jubileum hospice De Regenboog

    Lees het artikel in de Stentor. Karin is echtgenoot van Jan Oldenampsen (M.85)  

<< 21 | 22 | 23 | 24 | 25 >>

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode