Hamster (over 'juffrouw Oldenampsen)

20-02-2014 12:59

Juffrouw Leny Oudenampsen-Jansen was de echtgenote van Johan Oldenampsen (L.96).


Kasteel Vorden. Foto: De Gelderlander

Hamster
Als ik mij goed herinner ben ik altijd nieuwsgierig naar de geschiedenis geweest. Meteen schiet ‘juffrouw’ Oldenampsen mij te binnen. Zij stond voor de combinatie van de 3e en 4e klas van de openbare Prof. Casimirschool in Zutphen, begin jaren zeventig. De grijze dame had veel weg van mijn oma Almelo. De juf moet welhaast net zo oud geweest zijn als mijn oma, want enkele jaren nadat ik de lagere school had verlaten ging ze met pensioen.

Ze was aardig, maar streng, van de oude stempel. Haar aanspreken ging niet zonder de toevoeging ‘juffrouw’. ‘Ja, juffrouw’, ‘nee, juffrouw’, ‘komt voor elkaar, juffrouw’. ‘Oude hamster’, noemden we haar fluisterend.

Het was deze juffrouw Oldenampsen die mij en ik denk veel klasgenoten de bevlogenheid voor geschiedenis bijbracht. Karel de Grote, Willem van Oranje, de Tweede Wereldoorlog. Het was stil in de klas als haar verhalen ons meenamen naar lang vervlogen tijden. Door haar kwamen deze historische figuren tot leven en deden de tekeningen van Cornelis Jetses aan de wand de rest.

Streek
Maar er was meer. Juffrouw Oldenampsen vertelde ook over de historie van de streek. Waarom stilstaan bij anonieme Hoekse en Kabeljauwse twisten met vlak om de hoek de oorlogen tussen de Bronckhorsters en Heeckerens? Geen lessen over de beruchte kastelen in verre buitenlanden, maar over de 8 van Vorden, waar ze volgens mij ook vandaan kwam.

Zutphen ging vreemd genoeg pas leven toen ze vertelde dat het in de 16e eeuw door de Spanjaarden was uitgemoord. Ze maakte geschiedenis tastbaar.

Burcht
Het kasteel in Bronkhorst is er niet meer. De heuvel waar de burcht op heeft gestaan nog wel. Net als de Spanjaardspoort in Zutphen, die toegang tot de stad bood voor de troepen van de zoon van de hertog van Alva. ‘Ga er maar eens kijken’, riep ze enthousiast.

Niet zo gek dat juist de lokale en regionale geschiedenis mij zo aanspreekt. En dan is het een kleine stap naar Carel Hendrik VerHuell.

Straatnamen
Jaren geleden vulde ik voor de Gelderlander een rubriek over straatnamen. De verdwenen Verheulstraat was één van de afleveringen. Hij is niet meer uit mijn gedachten geweest.

Toen ik er vorig jaar achter kwam dat het dit jaar 250 jaar geleden is dat hij in Doetinchem is geboren, was het idee voor een VerHuell-jaar al snel geboren. Dit jaar ga ik naar hem op zoek en niet alleen in de boeken. Ik naar hem toe, hem aanraken, net zoals juffrouw Oldenampsen het zou hebben gedaan.

Schrijver: Eric van der Vegt, de Gelderlander.nl

Terug

Nieuws

  • 01-01-1876 00:00

    Wandelingen door Nederland met pen en potlood.

    Gerrit Jan Marinus Oudenampsen (I.17), gaf informatie voor het boek: Wandelingen door Nederland met pen en podlood). Over de geschiedenis van de Voorst ontving ik uitvoerige inlichtingen van den Heer Oudenampsen op Mooiland. Omtrent de havezathe het Velde ontving ik, na het afdrukken van afl....

  • 01-01-1865 12:53

    Oudenampsen in 'De terugkomst der Nederlanders'

    In het boek: 'De terugkomst der Nederlanders, en de uitbreiding van hun gezag, op het eiland Borneo' komt A.J.A. Oudenampsen (I.32) een paar keer voor: Blz 27 De 2e Luitenant A.J.A. van Oudenampsen had zich buitengewoon onderscheiden. Blz 87 A.J.A. Overzicht van namen der...

  • 31-05-1848 20:48

    Intekenlijsten voor twee platen van Berend Jan Oudenampsen

    Berend Jan Oudenampsen (H.19), de kunstenaar.   Bron: Delpher Tijdschriften.

  • 13-09-1843 00:00

    Trouwadvertentie uit 1843

    Op 13 september 1843 trouwden Francisca Johanna Oudenampsen (I.31) en Frederic Hendrik van Luijt, gepensioneerd 1e Luitenant, te Doesburg. Advertentie komt van de website www.cbg.nl en om de hele afbeelding te mogen zien moet je betalen ....  

<< 39 | 40 | 41 | 42 | 43

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode