Henk & Ria wonen op de ‘mooiste plek van de wereld

11-01-2025 11:01

Henk & Ria wonen op de ‘mooiste plek van de wereld' - Familie Oudenampsen

”Ik ben de rijkste man ter wereld”, zegt Henk Oudenampsen. Ook wel bekend als ‘Henk van Huntje’. “Ik heb een hele mooie vrouw en we hebben vier gezonde kinderen. Wat wil je nog meer?”

‘Vier kinderen, 100 koeien en twee labradors’
Samen met Ria en jongste zoon Jeroen (20) woont Henk op boerderij Hoentjen (oftewel ‘Huntje’) aan de Holmershuizen in Verwolde. Ria en Henk runnen samen een melkveebedrijf met 90 koeien. “Ik heb altijd gezegd: ik wil graag boer worden, vier kinderen, twee labradors en 100 koeien. Door de verandering in de fosfaatrechten zijn dat er 90 geworden en twee labradors zijn twee bordercollies geworden, maar we komen toch heel dicht in de buurt”, vertelt Henk.

Wereldreis
Zowel Ria als Henk groeide op op de boerderij. Ze werden grootgebracht tussen de dieren, landerijen en hadden volop ruimte om zich heen. Henk ging in eerste instantie bij het K.I. station in Harfsen werken. “Toen begin jaren 90 twee goede vrienden van ons kort achter elkaar overleden, besloten we een wereldreis te maken om dit te verwerken’’, vertelt Ria. “Je beseft dan dat het leven heel kort is en dat je er alles uit moet halen”, vult Henk aan. Ze reisden met de Transsiberië Express door Rusland, China en uiteindelijk naar Nieuw-Zeeland, Australië en Indonesië. ‘’Toen was er nog geen mobiel of andere social media, dus we moesten een brief schrijven die drie weken later aan kwam, om te zeggen dat het goed met ons ging’’. “Als je op reis bent kan je met een helicopterview naar je eigen leven kijken. Je houdt jezelf een spiegel voor en bekijkt je eigen situatie van een afstand”, zegt Henk.

Emigreren
“Na onze wereldreis waren mijn ouders nog te jong voor overname en het was financieel niet mogelijk om met twee gezinnen van het bedrijf te leven. Ook het huis was er niet geschikt voor. Overigens wilden we dat ook helemaal niet, je ziet vaak dat het samen op één erf wonen voor veel wrijving zorgt” zegt hij. “In Nieuw-Zeeland waren we helemaal gelukkig. Het is een prachtig land om boer te worden’’. Ook hebben agrariërs daar een beter imago, vertelt Henk. Overal stond ‘Proud to be a farmer’. “We dachten serieus na over emigreren naar Nieuw-Zeeland. We hadden de emigratiepapieren al ingevuld. We besloten het uiteindelijk niet te doen, omdat we onze familie en vrienden hier niet achter wilden laten”, vertelt Ria. “We waren op reis altijd op zoek naar de mooiste plek op aarde, maar eenmaal terug in Nederland realiseerden wij ons dat de mooiste plek op aarde al die tijd heel dichtbij was geweest: Verwolde.

Overname van de boerderij
Henk en Ria gingen in Harfsen wonen, waar dochters Joslin (26) en Nienke (25) geboren werden. “Ik werkte destijds nog bij de K.I. Boer worden was al vanaf mijn 15e mijn grote droom. Toen mijn moeder in 1998 geheel onverwachts een hersenbloeding kreeg, ging alles in een stroomversnelling. Ria en ik verhuisden met onze dochters naar de boerderij en mijn ouders verhuisden naar het dorp. Mijn vader hielp vanaf toen nog dagelijks mee op de boerderij”, vertelt Henk. “Toen Niels (22) en Jeroen (20) later geboren werden hadden we het erg druk”, zegt Ria. “Je cijfert jezelf weg voor de dieren én de kinderen”, vult Henk aan. “Ik vind het wel prachtig dat mijn kinderen op deze fantastische plek zijn opgegroeid. Ze waren veel buiten en vonden dat heerlijk.”

“Het boeren is soms ingewikkeld door de negatieve media-aandacht”

Rijke geschiedenis
Boerderij Hoentjen kent een rijke familiegeschiedenis. In 2030 hopen wij te mogen vieren dat deze familie al 300 (!) jaar boert op deze plek. “Mijn oma was een Hoentjen en trouwde een Oudenampsen. Wij zijn de 9e generatie die boert op dit stukje grond”, zegt Henk trots. Zijn opa had 25 koeien, zijn vader 50 koeien. Henk bouwde een nieuwe stal en breidde uit tot 100 koeien. “Dit was noodzakelijk om het bedrijf financieel gezond te houden.” Henk is een voorvechter voor de reguliere landbouw op een familiebedrijf. “Ik geloof dat dit de gezondste manier van boeren is. Nederlandse boeren hebben de afgelopen jaren veel negatieve media-aandacht gekregen. Ik kan me daar erg druk om maken. Wij zijn een ontzettend innovatief land op agrarisch gebied. Heel de wereld kijkt vol ontzag naar onze manier van boeren. Dat is iets waar we trots op moeten zijn.”

Red Holsteins
Zeven jaar geleden kregen Henk en Ria de mogelijkheid de boerderij te kopen van het landgoed. “Het is een fantastische plek, maar er zitten ook nadelen aan. We hebben veel kleine landbouwperceeltjes omringd door bos. Daardoor is de opbrengst niet optimaal. Het inkuilen en bewerken van de grond besteden we overigens allemaal uit aan Elweco. Ik ben een echte koeienboer”, zegt Henk. ‘’We proberen de mooiste roodbonte koe van Nederland te fokken met onze Anemoons. We gaan in maart naar de fokveedag in Lochem, in juni naar de NRM, in september naar de fokveedag in Laren en in december naar de HHH show in Zwolle.’’ Geregeld komen er boeren van andere fokstudieclubs naar de Huntje Holstein koeien kijken. “Dat zijn echt hele leuke dagen’’, zegt Henk. “Het belangrijkste voor ons is echter dat we een prachtig gezin hebben en dat ik als pachtboer kan zeggen: ‘Ik ben een rijk man’”, sluit Henk af.

Henk Oudenampsen (N.01)
Bron: Laren Magazine

Terug

Nieuws

  • 26-06-2015 21:02

    Enig idee waarvoor boerderij 'de Allard Hoeve' gepacht werd in 1895?

    Uit het pachtcontract van 1895   Johan Oudenampsen (J.21) pachtte Allard Hoeve voor een tijd van zes jaar van 22 Februari 1895 tot 1901. in het contract komt een bedrag voor van 300 gulden maar ook een ham, eieren, hanen, rookhoen en een voer mest. Lees verder bij boerderij Allard...

  • 22-06-2015 17:14

    'Bloedstollend Zutphen'

    Frank Smaling, de zoon van Jacqueline Oudenampsen (M.34) schreef een boek: 'Bloedstollend Zutphen'. Lees artikel in 'de Zutphense Courier'. Door: Eric Klop ZUTPHEN - De vitrinekast in zijn woonkamer getuigt van orde. Fossielen en botten geven chronologisch gerangschikt de evolutie van het aardse...

  • 20-06-2015 22:47

    Oudenampsen, moeilijke naam?

    234 verschrijvingen van de naam Oudenampsen Zo heten wij, maar voor velen is het soms moeilijk om te schrijven, getuige deze gealfabetiseerde lijst van fout geschreven namen die Albert Oudenampsen (L.22) en zijn dochter Margreet Oudenampsen (M.25) sinds december 1981 hebben verzameld, deze eerste...

  • 20-06-2015 21:06

    Oudenampsen in Duitsland

    Oudenampsen in Duitsland De familienaam Oldenampsen komt in Australie/Nieuw-Zeeland en in Nederland voor. De naam Oudenampsen komt in Nederland, Canada, en in Duitsland voor. Zie voor de Duitse tak onderstaand schema uit 2008. (Overgenomenvan Hans Tijssen).    

  • 20-06-2015 20:55

    Ontstaan van de naam Oudenampsen

    De naam Oudenampsen / Oldenampsen De naam Oldenampsen vindt zijn oorsprong doordat de bewoners rond het kasteel Ampsen die naam hanteerden. Ook wordt de naam Nijeampsen gehanteerd. Van oorsprong is het de naam Oldenampsen die later bij bepaalde personen overgaat in Oudenampsen.  Hans...

  • 20-06-2015 20:38

    Marc Oudenampsen (N.07) in de Gelderlander

    Directeur (Marc): 'Directeur is niet iets wat je op school leert' Ludo Groenewegen (links) met Marc Oudenampsen van Holga Metaal in Doetinchem. DOETINCHEM - Het leek hem wel iets: directeur zijn voor een dag. Dus meldde Ludo Groenewegen (18) uit Doetinchem zich aan voor het project...

  • 19-06-2015 22:38

    Openstaande vragen

    Op dit moment heb ik een aantal openstaande vragen. Wie kan me hierbij helpen? Ga naar de openstaande vragen toe.  

  • 15-06-2015 18:03

    Kijkje in kasteel Ampsen

    Ampsen... Het kasteel staat al een tijd te huur. Als je een keer binnen wilt kijken heb je nu de kans, klik op de foto en bekijk het kasteel:  Ga naar artikel.

  • 14-06-2015 19:00

    Hoe oud ben je precies?

    Aantal jaren weet iedereen wel, maar hoeveel maanden en dagen ben je oud? Open Excel-bestand met een berekening (klik op onderstaande afbeelding):  

  • 12-06-2015 20:35

    Waar wonen de Oldenampsen's in Nederland?

    Op www.meertens.knaw.nl kun je zien waar een achternaam voorkwam in 2007 in Nederland.   Ik heb dat gedaan voor  'Oldenampsen', zo ziet dit er op de kaart uit:    In 1947 waren er 51 vermeldingen. In 2007 waren er 29 vermeldingen. Dat is een afname van 43,1% in 60...

<< 19 | 20 | 21 | 22 | 23 >>

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode