Jan-Peter uit Apeldoorn verkoopt tienduizenden mieren per jaar

20-07-2020 10:48

Jan-Peter uit Apeldoorn verkoopt tienduizenden mieren per jaar: ‘Een mier als huisdier is heel leuk’


Zie video op pagina van de Stentor.

Er is een run op mieren. Jan-Peter Oudenampsen verkoopt mieren en ook huisjes (‘boerderijen') voor de diertjes. De Apeldoorner is er razenddruk mee. De toeloop van klanten die mieren als huisdier willen houden, is sinds corona zo groot, dat hij tijdelijk de stekker uit de telefoon heeft getrokken.

Mierenboerderijen en arena’s zijn er van gips, zand en gel in plastic bakken. Je kunt de bedrijvige mieren er oneindig aan het werk zien, gangen graven, afval opruimen en voedsel ophalen. ,,En dat boeit zelfs mensen die niet van mieren houden”, zegt Oudenampsen.

Op sommige dagen gaan er een paar honderd ‘boerderijen’ voor mierenkolonies de deur uit bij Mierenboerderij.nl, het bedrijf van Oudenampsen op bedrijventerrein Apeldoorn-Noord. Jaarlijks verkoopt hij 10.000 tot 20.000 mieren die hij - in mini-kolonies van tien tot vijftien - op de post doet in plastic buisjes. Maar 2020 overtreft alles.

,,Geen idee waar we op gaan uitkomen", zegt hij. De mieren zijn bij iedereen, maar vooral jonge tieners in trek. Sinds half maart corona toesloeg en mensen meer thuis zijn, is het gekkenhuis bij zijn onderneming.

Jan-Peter Oudenampsen leidt Mierenboederij.nl: hij verkoopt mierenkolonies en alles wat je nodig hebt om mieren als huisdier te houden. © Rob Voss

,,Mensen hebben kennelijk meer tijd en ontdekken dat het heel leuk is om mieren als huisdier te houden.” Wat ook meehielp aan de verhevigde mierenbelangstelling was dat er filmpjes verschenen van zijn mierenboederijen op social media-kanaal TikTok, vooral populair onder jongeren.

Zelf ‘ontdekte’ de 38-jarige Apeldoorner zijn belangstelling voor mieren toen hij met zijn opa in een dierentuin ‘een kast met allemaal mieren’ zag. ,,Die deden van alles, ze bouwen, ruimen op, werken samen... Ze maken zichzelf ondergeschikt aan de kolonie en dat fascineert misschien nog wel extra in een individualistische mensenmaatschappij.”

We kunnen nog wel wat van mieren leren, denkt Oudenampsen, die al eens een managementtraining verzorgde.

Zolderkamer
De eerste stappen op zijn mieren-loopbaan zette de Apeldoorner op een zolderkamertje in Zwolle, de stad waar hij met een muziekstudio zijn brood verdiende. Hij kreeg het al snel zo druk dat hij die inwisselde tegen Mierenboerderij.nl. Hij bouwde zijn mierenimperium uit in Apeldoorn.

Dat redt hij allang niet meer in zijn eentje. Inmiddels is hij een internationale mierenautoriteit en werken zijn vader, schoonvader, zwager en een mierenverzorger voor hem.

Een gipsen model uit de keuken van Jan-Peter Oudenampsen voor een mierenkolonie.
Een gipsen model uit de keuken van Jan-Peter Oudenampsen voor een mierenkolonie. © Rob Voss
Het is niet de eerste keer dat hij een verkoophausse beleeft. Vier jaar geleden zette vlogger en mierenliefhebber Milan Knol filmpjes op zijn YouTube-kanaal. In een ervan kwam de broer van de nóg bekendere Enzo Knol op bezoek bij Oudenampsen en die vlog bezorgde hem een reusachtig podium van honderdduizenden kijkers.

De mierenboerderijen kon hij daarna niet genoeg aanslepen. ,,Wij maken of ontwerpen alles zelf. De gipsen boerderijen gieten we in mallen. Dat moet drie weken drogen en gaat daarna in speciale verpakking weg. We hebben een beperkte capaciteit. Bij ineens zoveel extra belangstelling lopen we vrij snel over.”

Daarom ging toen en nu opnieuw even de telefoonstekker eruit.

En o ja, zielig voor de mieren (Oudenampsen houdt acht soorten) is een mierenboerderij of arena volgens hem zeker niet. ,,Nee hoor, ze hebben nergens zo’n verzorgd leven als in een boerderij. Zonder de bedreigingen die er in de natuur wel zijn.”

Hoe krijg je (bij overlast) op een miervriendelijk manier mieren het huis uit?
Kokend water en lokdoosjes zijn zinloos, weet mierenkenner Jan-Peter Oudenampsen. En zeker niet in deze periode van het jaar waarin mieren zich nog meer dan anders het vuur uit de sloffen lopen om gevleugelde soortgenoten te bedienen. Dat is van levensbelang voor het voortbestaan.

Die mieren vliegen in juli uit, paren in de lucht en de koningin sticht eenmaal aan land weer een nieuwe kolonie.

Kokend water en lokdoosjes treffen een klein deel van een kolonie en verse mieren nemen de taak van de dode zo weer over, zegt Oudenampsen. De truc die hij toepaste om mieren die zijn huis binnendrongen (tot afgrijzen van zijn vrouw) werkt wel en is miervriendelijk.

,,Maak een bakje met pure Ranja en zet die in het loopspoor van de mieren. Mieren zijn gek op Ranja. Iedere dag verschuif je dat bakje een stukje meer naar buiten. Tot het bakje buiten staat en dan kun je het weghalen.” 

Bron: de Stentor
Geschreven door: Lex van Kooten
Jan Peter Oudenampen (N.27)

Terug

Nieuws

  • 04-03-2016 14:53

    Elke Oudenampsen exposeert haar collages in Arnhem

    Elke Oudenampsen (M.48) exposeert haar collages in Arnhem ARNHEM - Kunstenares Elke Oudenampsen exposeert haar schilderijen vanaf zondag 6 maart in het Stadspastoraat Arnhem. Collages vormen het beginpunt haar werken, waarvoor ze met name plaatjes uit tijdschriften gebruikt. Het thema van haar...

  • 18-02-2016 00:00

    Aafke Holman schildert koeien en Psalmen

    BURUM- Toen Aafke Holman in Burum ging wonen wilde ze een huis met uitzicht op een weiland met koeien. “Dat was een voorwaarde,” lacht de schilderes terwijl ze door een groot raam een blik naar buiten werpt. “Ik ben hoofdzakelijk schilderes, ik schilder met olieverf. Meestal koeien, zij hebben...

  • 14-01-2016 00:00

    Hendrika Oldenampsen overleden

    Hendrika (Riekie) de Jong - Oldenampsen (L.98) Bron: Mensenlinq.nl    

  • 02-01-2016 14:28

    Merijn Oudenampsen bij 'What's left?'

    Op vrijdag 15 januari organiseert ROOD een discussieavond over de toekomst van links. Want wat is links eigenlijk, in Nederland en Europa? Naast SP-leider Emile Roemer is ook socioloog en politicoloog Merijn Oudenampsen (N.22) te gast. Zorg dus dat je erbij bent! Oudenampsen is als...

  • 30-12-2015 13:12

    Albert Oudenampsen onderscheiden met Bronzen Kruis

    Albert Oudenampsen (L.22), geboren op 12 juli  1927, Legernummer 27-07.12.211 Bronzen Kruis no. 6 van 24 augustus 1950, dienstplichtig korporaal van het Wapen der Infanterie. Het ereteken is hem opgespeld door koningin Juliana. Heeft zich door moedig  optreden tegenover de...

  • 19-12-2015 17:14

    The Backdoor Man - Jarl Oudenampsen

    De Goorse band The Backdoor Men bestaat uit de jonge Goorse muzikanten Jarl Oudenampsen (N.65), Rens Haverslag en David Limaheluw. De jongeren spelen vooral veel bluesmuziek en maakten onlangs al indruk tijdens de Schuttersfeesten in Diepenheim. Zie bericht in Goorsnieuws. Jarl is zanger /...

  • 13-12-2015 20:56

    Litho van Berend Jan Oudenampsen in Openluchtmuseum in Arnhem

    Een litho van Berend Jan Oudenampsen (H.19) 'de geboorte van Jezus' hangt in het Openluchtmuseum in Arnhem. Iets dichterbij: Deze steendruk, met een formaat van 47x63 cm is een afdruk van een pentekening. Op het proces om van pentekeningen steendrukken te maken had Oudenampsen patent. De plaat...

  • 13-12-2015 19:53

    Frits Oldenampsen uit 'Het Hout' van Jeroen Brouwers

    Jeroen Brouwers schreef in 2014 het boek 'Het Hout' waar hij de ECI-literatuurprijs voor heeft gekregen. Op de site van ECI staat daarover het volgende: 'De ECI Literatuurprijs 2015 gaat naar een uitzonderlijk boek. Met Het hout van Jeroen Brouwers dat gaat over onderdrukking en...

  • 07-12-2015 22:08

    Firma Oudenampsen en Nierman

      In januari 1945 werd er een contract getekend van een Vennootschap tussen B.G.A. Niermann & J.L. Oudenampsen (I. 35). Het betrof een bedrijf 'tot het fabriceren van tabak, sigaren en kaarsen, mitsgaders tot den handel in koffie, thee en andere daarbij behorende...

  • 28-11-2015 15:33

    Sportfoto van het jaar (2015)

    Zaterdag 28 november 2015 werd de F1 van de Witkampers kampioen. Hier Sil Oudenampsen die zijn overwinning viert met (kinder) champagne. Fotograaf: Gerdien Oudenampsen. Bron: https://www.sportverkiezinglochem.nl Sil Oudenampsen (O.54)

<< 16 | 17 | 18 | 19 | 20 >>

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode