Jan-Peter uit Apeldoorn verkoopt tienduizenden mieren per jaar

20-07-2020 10:48

Jan-Peter uit Apeldoorn verkoopt tienduizenden mieren per jaar: ‘Een mier als huisdier is heel leuk’


Zie video op pagina van de Stentor.

Er is een run op mieren. Jan-Peter Oudenampsen verkoopt mieren en ook huisjes (‘boerderijen') voor de diertjes. De Apeldoorner is er razenddruk mee. De toeloop van klanten die mieren als huisdier willen houden, is sinds corona zo groot, dat hij tijdelijk de stekker uit de telefoon heeft getrokken.

Mierenboerderijen en arena’s zijn er van gips, zand en gel in plastic bakken. Je kunt de bedrijvige mieren er oneindig aan het werk zien, gangen graven, afval opruimen en voedsel ophalen. ,,En dat boeit zelfs mensen die niet van mieren houden”, zegt Oudenampsen.

Op sommige dagen gaan er een paar honderd ‘boerderijen’ voor mierenkolonies de deur uit bij Mierenboerderij.nl, het bedrijf van Oudenampsen op bedrijventerrein Apeldoorn-Noord. Jaarlijks verkoopt hij 10.000 tot 20.000 mieren die hij - in mini-kolonies van tien tot vijftien - op de post doet in plastic buisjes. Maar 2020 overtreft alles.

,,Geen idee waar we op gaan uitkomen", zegt hij. De mieren zijn bij iedereen, maar vooral jonge tieners in trek. Sinds half maart corona toesloeg en mensen meer thuis zijn, is het gekkenhuis bij zijn onderneming.

Jan-Peter Oudenampsen leidt Mierenboederij.nl: hij verkoopt mierenkolonies en alles wat je nodig hebt om mieren als huisdier te houden. © Rob Voss

,,Mensen hebben kennelijk meer tijd en ontdekken dat het heel leuk is om mieren als huisdier te houden.” Wat ook meehielp aan de verhevigde mierenbelangstelling was dat er filmpjes verschenen van zijn mierenboederijen op social media-kanaal TikTok, vooral populair onder jongeren.

Zelf ‘ontdekte’ de 38-jarige Apeldoorner zijn belangstelling voor mieren toen hij met zijn opa in een dierentuin ‘een kast met allemaal mieren’ zag. ,,Die deden van alles, ze bouwen, ruimen op, werken samen... Ze maken zichzelf ondergeschikt aan de kolonie en dat fascineert misschien nog wel extra in een individualistische mensenmaatschappij.”

We kunnen nog wel wat van mieren leren, denkt Oudenampsen, die al eens een managementtraining verzorgde.

Zolderkamer
De eerste stappen op zijn mieren-loopbaan zette de Apeldoorner op een zolderkamertje in Zwolle, de stad waar hij met een muziekstudio zijn brood verdiende. Hij kreeg het al snel zo druk dat hij die inwisselde tegen Mierenboerderij.nl. Hij bouwde zijn mierenimperium uit in Apeldoorn.

Dat redt hij allang niet meer in zijn eentje. Inmiddels is hij een internationale mierenautoriteit en werken zijn vader, schoonvader, zwager en een mierenverzorger voor hem.

Een gipsen model uit de keuken van Jan-Peter Oudenampsen voor een mierenkolonie.
Een gipsen model uit de keuken van Jan-Peter Oudenampsen voor een mierenkolonie. © Rob Voss
Het is niet de eerste keer dat hij een verkoophausse beleeft. Vier jaar geleden zette vlogger en mierenliefhebber Milan Knol filmpjes op zijn YouTube-kanaal. In een ervan kwam de broer van de nóg bekendere Enzo Knol op bezoek bij Oudenampsen en die vlog bezorgde hem een reusachtig podium van honderdduizenden kijkers.

De mierenboerderijen kon hij daarna niet genoeg aanslepen. ,,Wij maken of ontwerpen alles zelf. De gipsen boerderijen gieten we in mallen. Dat moet drie weken drogen en gaat daarna in speciale verpakking weg. We hebben een beperkte capaciteit. Bij ineens zoveel extra belangstelling lopen we vrij snel over.”

Daarom ging toen en nu opnieuw even de telefoonstekker eruit.

En o ja, zielig voor de mieren (Oudenampsen houdt acht soorten) is een mierenboerderij of arena volgens hem zeker niet. ,,Nee hoor, ze hebben nergens zo’n verzorgd leven als in een boerderij. Zonder de bedreigingen die er in de natuur wel zijn.”

Hoe krijg je (bij overlast) op een miervriendelijk manier mieren het huis uit?
Kokend water en lokdoosjes zijn zinloos, weet mierenkenner Jan-Peter Oudenampsen. En zeker niet in deze periode van het jaar waarin mieren zich nog meer dan anders het vuur uit de sloffen lopen om gevleugelde soortgenoten te bedienen. Dat is van levensbelang voor het voortbestaan.

Die mieren vliegen in juli uit, paren in de lucht en de koningin sticht eenmaal aan land weer een nieuwe kolonie.

Kokend water en lokdoosjes treffen een klein deel van een kolonie en verse mieren nemen de taak van de dode zo weer over, zegt Oudenampsen. De truc die hij toepaste om mieren die zijn huis binnendrongen (tot afgrijzen van zijn vrouw) werkt wel en is miervriendelijk.

,,Maak een bakje met pure Ranja en zet die in het loopspoor van de mieren. Mieren zijn gek op Ranja. Iedere dag verschuif je dat bakje een stukje meer naar buiten. Tot het bakje buiten staat en dan kun je het weghalen.” 

Bron: de Stentor
Geschreven door: Lex van Kooten
Jan Peter Oudenampen (N.27)

Terug

Nieuws

  • 16-06-2023 00:00

    Jan Oldenampsen overleden

    Jan Oldenampsen (M.105) overleden. Bron: Tubantia en of Mensenlinq

  • 04-06-2023 10:00

    Eva genomineerd voor Nederlandse Portretprijs

    Wie wint de Nederlandse portretprijs?  ,,We wisten van elkaar niet dat we meededen. En toen werden we ook nog alle drie geselecteerd’’, vertelt Eva Ouden Ampsen uit Lutjegast enthousiast. Ze stuurde dit jaar voor het eerst een schilderij in. Vlinders om mijn hoofd heet het, en het is een...

  • 22-05-2023 20:00

    Jan Oudenampsen derde bij Nederlands kampioen ballonvaren

    Roy Gommer heeft afgelopen weekend bij het Open Nederlands kampioenschap ballonvaren in Witteveen de gouden medaille in de wacht gesleept. Titelverdediger Henk Broeders werd tweede en Jan Oudenampsen eindigde op de derde plaats. In totaal streden 25 teams uit negen landen om de titel. De 30-jarige...

  • 16-05-2023 20:00

    Cartoons voor video clip Jay-P

    'Jump Inside' is de tweede single van het album ' More Than Friends' van Jay-P (Jan-Peter Beijersbergen). Klik op afbeelding (of hier) om clip te bekijken. Tekeningen: Gert Oudenampsen (M.52) We kennen Jay-P vooral als de meester-gitarist in Nederlandse en Internationale Top Acts, van Rob De...

  • 09-05-2023 06:00

    Bram Oudenampsen over zijn werk als geestelijk verzorger

    Bram Oudenampsen is geestelijk verzorger in het Amsterdam UMC. Een plek waar mensen vaak slecht nieuws te horen krijgen en waar de grote vragen van het leven altijd aan de oppervlakte liggen. Annemarie en Bram praten over hoe het is om bij hele intieme en verdrietige momenten van mensen hun leven...

  • 22-04-2023 10:15

    Jan Oudenampsen overleden

    OUDENAMPSEN, Jan – On April 22, 2023, we lost an incredible man peacefully at the Ross Memorial Hospital. Jan in his 91st year, was the beloved husband of the late Jane (née Smit) (2014). Born in the Netherlands, on October 18, 1932, to parents Hendrik and Trijn, he is predeceased by his 8...

  • 17-04-2023 20:00

    Henk Oudenampsen en Linda Everink nieuw koningspaar ‘t Broek

    Henk Oudenampsen (M.65) en Linda Everink nieuw koningspaar ‘t Broek Buurtschap trapt school-, Oranje-, buurt- en volksfeestseizoen af RUURLO - Werd met Pasen het festivalseizoen in Schijndel afgetrapt met Paaspop, Buurtvereniging ‘t Broek en Omstreken was afgelopen weekeinde de eerste van ons...

  • 15-01-2023 00:00

    Rikie van Heeckeren tot Overlaer - Oudenampsen overleden

    Rikie is op zondag 15 januari in Laren op 87 jarige leeftijd overleden. Ze was sinds 2005 weduwe van Gerrit Jan van Heekeren tot Overlaer. Rikie Oudenampsen ( L.13 ) Bron: Mensenlinq.

  • 14-12-2022 23:00

    Betekenis van Kerst

    Kerstfeest, een nieuw begin Bram Oudenampsen, Jan Lamberts en Agnes Kappe vertellen over wat Kerst voor hen betekent. TEYLNGEN In de Herenstraat in Voorhout is gezellig en feeste¬lijk verlicht tijdens de decem-bermaand. Door kou en regen ben ik op weg naar de Kleine Kerk voor een ontmoeting met...

  • 17-11-2022 15:21

    Ans Lensink volgt Jan Oudenampsen op als voorzitter GB

    Ans Lensink volgt Jan Oudenampsen op als voorzitter Gemeente Belangen. Leden en bestuursleden van Gemeentebelangen. Op de voorgrond staan de nieuwe voorzitter Ans Lensink en Jan Oudenampsen die afscheid nam (foto Gemeentebelangen Lochem). HARFSEN/LOCHEM – Ans Lensink is woensdagavond, tijdens de...

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode