Kasteel Ampsen bij Lochem

20-05-2024 06:59

Dit is een van de mooiste en onbekendste kastelen van de Achterhoek

LOCHEM - Wie honderd jaar geleden een boek kocht over kastelen in Nederland had grote kans dat een foto van Ampsen op de cover prijkte. Het landgoed bij Lochem had grote landelijke bekendheid. Dat had waarschijnlijk ook te maken met de adellijke bewoners. De baronnen van Nagell hadden kasteel Ampsen precies vierhonderd jaar in bezit. Zij bekleedden vaak prominente functies in de Haagse politiek en aan de hof van de koning.

Tegenwoordig ligt Ampsen verscholen in het bosrijke coulisselandschap op een korte wandelafstand vanaf Lochem. Aan het begin van het landgoed is de kerktoren van het stadje nog heel dichtbij.

Vanaf een door hoge bomen omzoomd pad heeft de wandelaar een goed uitzicht op de achterkant van het statige huis. Veel dichterbij komt de bezoeker niet. Het voorplein van het kasteel wordt gescheiden van de openbare weg door een gracht.

Op het landgoed staat nog een aantal boerderijen met luiken in de kleuren van het kasteel. Die laten de eeuwenoude band zien tussen de pachtboeren en de kasteelheren.

Knus familiehuis
Kasteel Ampsen is nog steeds in bezit van de nazaten van de baronnen van Nagell. Het geslacht stierf in 1928 in mannelijke lijn uit en vererfde via de vrouwelijke tak. Vanaf 1980 zijn de jonkheren van Weede de bewoners van Ampsen.

De schilderijen van de verschillende generaties zijn overal in het kasteel te bewonderen. “Toch voelt het niet als een museum”, vertelt Marc van Weede. Bij hoge uitzondering leidt hij een cameraploeg van Omroep Gelderland rond in het kasteel. “Ik zit hier vaak heel gezellig met mijn familie in de zitkamer. Voor ons is Ampsen meer een knus familiehuis.”

Spaanse belegering
Bijzonder aan Ampsen is dat het kasteel al vanaf de middeleeuwen door overerving van de ene familietak naar de andere is overgegaan. In 1379 is in de archieven voor het eerst een vermelding van Ampsen te vinden. Het gaat dan om het slot dat later bekend stond als Oudenampsen.

De middeleeuwse burcht is bij een Spaanse belegering van Lochem verwoest tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op dit moment is alleen een deel van de slotgracht nog te ontdekken in het landschap. Jonkheer van Weede laat twee vondsten zien die bij archeologische opgravingen boven water kwamen. “Dit is een kanonskogel die waarschijnlijk uit de Tachtigjarige Oorlog is. Deze vondst vind ik nog mooier. Het is een zonnewijzer uit de zestiende eeuw die ergens bij het oude kasteel te zien was.”

Badkamer in de hoektoren
In de late middeleeuwen stonden twee kastelen Ampsen vlak naast elkaar. De nieuwe burcht stond op de plek waar nu het huidige kasteel staat.

Na een grote brand halverwege de zeventiende eeuw ontstond een nieuw huis met twee haaks op elkaar staande vleugels. Daar is honderd jaar later nog een vleugel aan gebouwd. Het kleine hoektorentje is een toevoeging uit de twintigste eeuw. “Een oud-tante van mij had een badkamer nodig. Daar was weinig plek voor in het kasteel en toen is het torentje als oplossing bedacht”, vertelt Van Weede.


De watermolen Hackfort bij Vorden.
© Omroep Gelderland

Dag van het Kasteel
Tweede Pinksterdag is traditioneel de Dag van het Kasteel. Tientallen burchten en landhuizen openen de poorten voor bezoekers of organiseren speciale activiteiten. In het nieuwe tv-programma Dwars door Gelderland krijgen kijkers vanavond de kans om binnen te kijken in kasteel Ampsen.

Programmamaker en historicus René Arendsen reist van Rekken in de Achterhoek naar Rhenoy aan de Linge en bezoekt onderweg de mooiste historische bouwwerken langs de route. Voor de eerste etappe reist hij per Berkelzomp vanaf de Duitse grens naar kasteel Ampsen Lochem. Dwars door Gelderland is vanaf 17.15 uur te zien en wordt ieder uur herhaald.
Wie niet wil wachten, kan de uitzending nu al hier bekijken.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.

Bron: Omroep Gelderland

Terug

Nieuws

  • 01-01-1931 00:00

    Groep bij café De Pol

      Gerrit Jan ( L.71 ) en zijn moeder Hendrina Lodewegens, de vrouw van Berend Jan Oudenampsen (K.79) Omschrijving: Groep bij café De Pol in 1931. Personen: v.l.n.r.: Johan Izaks (eigenaar), Bertha Izaks, Hendrika Oudenampsen, ?, Marie Izaks, Alie Kroneman, Gerrit Jan Nijhuis...

  • 01-12-1929 00:00

    Organist J. Oudenampsen

    Knipsels uit het tijdschrift 'Het orgel' van december 1929: Betreft Dr. Jacobus Oudenampsen (J.59).   'Het Orgel' is het tijdschrift van de Nederlandse Organisten Vereniging (NOV), Later kwam er een K voor van Koninklijk en werd het  KNOV. Tegenwoordig heet de vereniging Koninklijke...

  • 11-06-1929 00:00

    Klassenfoto 1929 Roswinkel

    School met den Bijbel Roswinkel Klassenfoto 1929 Zie verder school Roswinkel    

  • 01-01-1929 00:00

    Klassenfoto 1929 Roswinkel

    School met den Bijbel Roswinkel Klassenfoto uit 1929.   Zie verder School Roswinkel

  • 01-01-1926 00:00

    Lammert Oldenampsen met pensioen

    De heer L.Oldenampsen te Diepenheim, die na 25 jaar trouwe dienst te hebben gedaan als nacht-waker dezer gemeente, thans is gepensioneerd. Lammert Oldenampsen (J.67)

  • 01-01-1925 19:30

    Gemeentebode Oldenampsen

    Lammert Oldenampsen (J.67) Gemeentebode te Diepenheim (Ov). Bron: old-deepn-diepenheim  

  • 01-01-1925 15:36

    School met den Bijbel Roswinkel

    'School met den Bijbel' in Roswinkel Hendrik Jan Oudenampsen (K.51) was hier onderwijzer van 28-2-1921 tot 18-3-1959 (38 jaar). Al zijn (10) kinderen gingen ook naar deze school, en woonden in de woning er naast. Onderwijzerswoning en chr. school ~1925 Anzichtkaart met Chr. School Roswinkel...

  • 01-01-1925 00:00

    Klassenfoto 1925 Roswinkel

    School met den Bijbel Roswinkel Klassenfoto uit 1925. Links staat juf Spoormaker, rechts meester Oudenampsen. Foto is in 1969 in de krant gebruikt bij het 75 jarig bestaan van de school. Zie verder School Roswinkel    

  • 01-01-1920 20:18

    Hermien Frederika Oldenampsen (1920)

    Hendrik Jan Wegereef en Hermien Frederika Oldenampsen (J.63). Zij woonden op de hoek Middenstraat / Grotestraat in Diepenheim. Foto uit 1920. bron: https://old-deepn-diepenheim.mijnstadmijndorp.nl    

  • 27-12-1918 00:00

    Catharina Dorothea von Renesse - Oudenampsen overleden

      Catharina Dorothea von Renesse, de weduwe van Arnold Johan Albert Oudenampsen (I.32) is omstreeks 27-12-1918 overleden in Lichtenvoorde op 94 jarige leeftijd. Advertentie komt van de website www.cbg.nl en om de hele afbeelding te mogen zien moet je betalen .... Ze ligt begraven...

<< 39 | 40 | 41 | 42 | 43 >>

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode