Met z’n allen voor het optimale

01-06-2021 09:20


Door Henk Oudenampsen, relatiemanager De Groene Weg

Relatiemanager De Groene Weg. Dat is mijn functie bij De Groene Weg, maar ik kan me voorstellen dat je daarbij niet meteen een beeld hebt. In mijn rol ben ik het aanspreekpunt voor de boeren en de spil tussen verkopers en boeren. Uiteindelijk gaat het erom dat we samen het optimale bereiken, op alle vlakken. Een optimaal leven voor de dieren, een optimale samenwerking met de boeren, een optimaal stuk vlees voor de slagers… en een heerlijk product mét een verhaal voor jou als consument. Hoe ik daaraan mijn steentje bijdraag, leg ik je graag uit.

In mijn vak begint het allemaal bij afstemming. Dat is vooral belangrijk omdat wij de hele keten van onze varkens zelf beheersen: van boer tot bord. Ik doe de planning van de varkens en moet ervoor zorgen dat er niet te veel of te weinig varkens in de keten zijn. Zo stem ik de aanvoer af op de verkoop en vice versa. Het is altijd een samenspel om een balans te vinden in vraag en aanbod.

De stal in
Het continu afstemmen kan alleen door nauw samen te werken en de boeren echt te kennen. Zo’n twee tot 3 dagen per week ben ik op boerderijen door heel Nederland te vinden. Ik vind het prachtig om over het erf te lopen en naar de dieren te kijken. En dat is heel belangrijk, want door de stal in te gaan en buiten rond te lopen zie ik hoe het met de varkens gaat. Zulke bezoeken zijn waardevol, voor zowel mij als voor de boer. Ik weet wat er speelt, ken de boeren persoonlijk en help ze op weg met hun vragen. De boeren inspireren mij door te laten zien hoe zij te werk gaan. Als ik iets zie wat me aanspreekt, ben ik degene die dat kan doorgeven aan andere boeren. Kennis delen is erg belangrijk binnen onze keten. Onze boeren hebben de drive om het altijd beter te willen en ik kan hen daar als ‘doorgeef-luik’ bij helpen. Daar profiteren we met z’n allen van!

Blij dier, mooi vlees
Een boerenbezoek doe ik niet altijd alleen. Twee keer per jaar is zo’n overleg samen met specialisten, zoals de dierenarts en de voerleverancier. We bespreken samen hoe het op de boerderij gaat. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar de gezondheid van het dier. Want hoe gezonder het dier is, des te hoger het welzijn. We analyseren de dieren continu om te kijken wat er beter kan. Ook hier draait het om het optimale te bereiken. We willen een gezond en gelukkig dier dat mooi vlees oplevert, onder goede omstandigheden voor het dier en de boer.

Eigen projecten
Bij De Groene Weg lopen we daarin voorop. Zo werken we aan projecten om de leefomstandigheden van varkens te verbeteren. En het voer bijvoorbeeld, dat analyseren we regelmatig. Hoe voelen en gedragen de varkens zich erdoor? Is er iets wat beter kan? Projecten als deze vind ik mooi om te doen, omdat het puur draait om het verbeteren van de kwaliteit en het dierenwelzijn. Natuurlijk moet het de boer ook wat opleveren. In de basis krijgen de boeren die varkens aan ons leveren allemaal dezelfde prijs. Die prijs onderhandelt een vertegenwoordiging van de boeren met De Groene Weg ieder kwartaal uit. Hierbij houden we onder andere rekening met de ontwikkeling van de kostprijs van het varken. Als relatiemanager doe ik geen prijsonderhandelingen, maar probeer ik wel de boer te helpen een optimale opbrengst te realiseren voor zijn dieren. Dat is uiteindelijk voor iedereen in de keten het beste. Als de boer een goede boterham verdient heeft hij de middelen om zijn bedrijf verder te ontwikkelen. Dit gaat altijd in het belang van het welzijn van de dieren.

Eigen vereniging
De varkenshouders zijn verenigd in onze leveranciersvereniging. Deze groep bestaat uit De Groene Weg boeren vanuit het hele land. Eens in de drie maanden zitten we met  het bestuur van de leveranciersvereniging om tafel om te bespreken wat er onder de boeren speelt. De boeren beslissen mee over de keuzes die wij als De Groene Weg maken. En wij begeleiden hen weer in hun werk. De boer kan niet zonder ons, maar wij kunnen zeker niet zonder onze boeren. Samen zijn we De Groene Weg!

Met z’n allen
Voor ons is deze werkwijze logisch, maar toch is deze manier van samenwerken vrij uniek. Dat krijgen we vaak terug van onze boeren. Zij willen een eigen gezicht hebben binnen de keten en ze willen met hun onderneming natuurlijk ook steeds verder komen. Niet per se groter, maar wel beter, duurzamer, efficiënter. Bij De Groene Weg doen we het samen. Met z’n allen! Dat leeft bij iedereen. De betrokkenheid en waardering is groot. Ik vind het nog steeds bijzonder als ik appjes krijg met ‘fijn geregeld Henk!’. Voor mij is het vanzelfsprekend dat ik bepaalde dingen doe, maar zulke dingen bevestigen weer dat we een echt team zijn. Een team dat samen gaat voor het optimale. Daar werken we allemaal aan mee!

Henk Oudenampsen (N.02)
Bron: www.degroeneweg.nl

Terug

Nieuws

  • 01-05-2022 00:00

    Marinus Oudenampsen overleden

    Marinus Oudenampsen (M.08). Bron: Mensenlinq.nl

  • 24-02-2022 00:00

    Aafke Holman overleden

    Aafke Holman, echtgenote van Wim Oudenampsen (L.36) overleden op 91 jarige leeftijd. Zie ook bij kunst. Zie ook kaart op www.mensenlinq.nl

  • 01-02-2022 20:00

    Corrine: ‘We bleken een kast mét inhoud te hebben gekocht’

    MARKTPLAATSMISSER Online marktplaatsen kunnen heel handig zijn, maar leveren ook vaak vreemde, onverwachte en soms ronduit ongewenste interacties op. In deze serie lichten we de vreemdste ervaringen uit. Deze keer Corrine Oudenampsen-Maas, die een nieuwe buffetkast scoorde en die midden in een...

  • 26-01-2022 00:00

    Op bezoek bij Landgoed Ampsen

    Het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem heeft met het team van Bart en Sanne Verdult deze opname gemaakt, waarin gastheer Marc van Weede en presentatrice Anke Tragter een bezoek brengen aan Landgoed Ampsen. Klik op de foto of hier. Zie verder bij Ampsen.     Historisch...

  • 03-01-2022 00:00

    Gerritje Oudenampsen-Boom overleden

    Gerritje Oudenampsen-Boom was de weduwe van Marinus Oudenampsen (L.09) Bron: Mensenlinq.nl

  • 24-12-2021 00:00

    Videoverhaal: Livestock Managers Jan Leeijen en Henk Oudenampsen

    In een serie van video’s laten we zien waar jouw vlees vandaan komt. We gaan langs bij de verschillende schakels in de keten van biologisch vlees. En vandaag zijn we met Livestock Managers Jan Leeijen en Henk Oudenampsen! Henk Oudenampsen (N.02) Bron: www.degroeneweg.nl, of Youtube    

  • 10-12-2021 00:00

    Herbert doet mee aan tweede editie van de Heracles Almelo Rally

    EDITIE HERACLES ALMELO RALLY Om 14.00 werd op Erve Asito het startschot gegeven en konden de ruim vijftig equipes, uitgerust met fraaie bolides, beginnen aan hun route, die uiterst professioneel was uitgezet door evenementorganisator Bcause. De eerste stop bracht hen naar een afgelegen erf nabij...

  • 09-12-2021 00:00

    Duizenden stipjes zorgen voor fantasierijke afbeeldingen

    Duizenden stipjes zorgen voor fantasierijke afbeeldingen in atelier Eva Ouden Ampsen UTJEGAST - Elk eerste zondag van de maand zet beelden kunstenaar Eva Ouden Ampsen haar atelier in de voormalige pastorie in Lutjegast open voor bezoekers. In haar atelier toont ze haar werken; portretten, vazen,...

  • 25-10-2021 20:20

    Corrine Oudenampsen en Noordzeekunst

    Blij worden van Noordzeekunst in het Pieter Vermeulen Museum Driehuis – Wie wil dat nu niet? Blij worden van kunst van de Noordzee. Ervaar het tijdens een bezoek aan het Pieter Vermeulen Museum. Corrine Oudenampsen die regelmatig naar het strand gaat om daar mooie aanspoelsels te vergaren en ook...

  • 23-10-2021 17:03

    Hans is pachtboer op landgoed Verwolde: ‘Schitterend om hier te wonen’

    Boerderij van Hans Oudenampsen LAREN - Het zijn overblijfselen uit een ver verleden, maar toch kom je ze in Gelderland nog regelmatig tegen. Hans Oudenampsen (54) is pachtboer. De boerderij waar hij werkt, staat op landgoed Verwolde bij Laren in de gemeente Lochem. Hans werkt voor de adellijke...

<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode