Ongekend avontuur met ballon boven Spitsbergen

08-05-2018 20:00

Vaassense piloot beleeft met ballon 'ongekend avontuur' boven Spitsbergen

Ballonvaarder Sebe Kruijer uit Vaassen doorkruiste ruim twee weken lang het luchtruim boven Spitsbergen. Een avontuur waar ze zelfs in Scandinavië van onder de indruk waren.



Een ongerept winters landschap, sinds de ijstijd bijna onveranderd, ontvouwde zich zeventien dagen achtereen onder de door Kruijer bestuurde ballon. ,,Een ongekend avontuur waar ik geen nee tegen kon zeggen toen ik er voor gevraagd werd”, aldus de Vaassense pijntherapeut, die al achttien jaar ervaring heeft als ballonvaarder en eergisteren terugkeerde in Nederland.

Deens brevet
Een op Spitsbergen werkend avonturenbedrijf en een Deens ballonvaartbedrijf stonden aan de oorsprong van het winterse avontuur op Spitsbergen. Nog niet eerder waren er commerciële ballonvaarten op het veraf gelegen noordelijke eiland. Kruijer werd gevraagd omdat hij een van de weinige piloten is met een Deens brevet. Gedurende zeventien dagen steeg hij op met steeds vier of vijf passagiers, afkomstig uit alle hoeken van de wereld.

Sebe Kruijer werd in 1999 besmet met het ballonvirus tijdens een ballonfestival in zijn woonplaats Vaassen. Twee dagen later zat hij al op een theoriecursus ballonvaren. In de jaren erna haalde hij de benodigde papieren, deed praktijkervaring op in binnen- en buitenland en verwierf hij erkenning en bevoegdheden als instructeur.

Nieuwe uitdagingen
Het ballonvaren in winters omstandigheden is Kruijer niet vreemd. ,,Je zoekt steeds nieuwe uitdagingen en die zijn met name te vinden in afgelegen en koude streken." Hij voer in Zuid-Duitsland, Oostenrijk, maar ook in de Dolomieten en Lapland. ,,Het gaat niet om de risico’s, want veiligheid staat altijd voorop, maar het zijn vooral de landschappen die de kick geven. Spitsbergen was wat dat betreft heel bijzonder, magisch bijna, vooral in de bergachtige streken. En heel bijzonder natuurlijk, omdat daar bijna nooit gelegenheid is om met een ballon te varen.”

Het tijdstip om aan het einde van de winter en het begin van de lente op Spitsbergen te gaan varen was zorgvuldig gekozen. ,,In de winter is het veel te koud. Je kunt dan  technische problemen krijgen met de gastoevoer of ventilator. Later in de lente of de zomer kan ook niet, omdat je dan met snowscooters het land niet meer op kunt. Spitsbergen heeft maar 12 kilometer weg. Daarbuiten moet je snowscooters gebruiken en die hebben een harde bevroren ondergrond nodig. Alleen op die manier kunnen de ballon en de passagiers weer opgehaald worden.”

IJsberen
Buiten de enige nederzetting die Spitsbergen heeft is het vanwege het gevaar van ijsberen niet toegestaan om zonder gids met een geweer te komen. ,,Bij elke vlucht werden we op de grond gevolgd door drie scooters”, vertelt Kruijer. ,,Voor de veiligheid en om ons op te halen. Ze hebben soms pittig moeten rijden om ons bij te houden.”

De vluchten van Kruijer en zijn crewleden Jan Oudenampsen (M.71), Harry Wessels en Taco Hoppener, die bij toerbeurt assisteerden, op Spitsbergen verliepen voorspoedig. Slechts één landing was wat ruw vanwege harde wind. ,,We werden toen ongeveer 150 meter meegesleept over de grond, maar het was de moeite waard.”  Het Spitsberg-avontuur was zo bijzonder dat zelfs een Deense krant er een volledige pagina aan wijdde.

Kruijer bestuurde op Spitsbergen de ballon van het Deense bedrijf. Zelf heeft hij geen ballon meer, maar is hij freelance ballonvaarder. Vanuit de hele wereld wordt hij gevraagd om ballonnen te komen besturen, onlangs nog in India en op Taiwan.

Bron: De Stentor, Frans Ebeltjes

Terug

Nieuws

  • 13-05-2024 06:34

    Expositie Wantij Elka Oudenampsen

    Elka Oudenampsen (M.48)

  • 25-03-2024 07:08

    De Gekleurde Zanger huldigt prijswinnaars

    LOCHEM - Leden van de Lochemse vogelvereniging De Gekleurde Zanger - C.L.W. Noorduyn hebben wederom goede prestaties geleverd bij zowel nationale als internationale vogelshows. De club heeft nu enkele wereldkampioenen en Nederlandse kampioenen in de gelederen. Tijdens het Nationaal Kampioenschap...

  • 06-03-2024 15:19

    Juul Oudenampsen geselecteerd voor Nederlands Elftal

    Larense Juul Oudenampsen geselecteerd voor Nederlands Elftal onder 17 jaar   LAREN - Op vierjarige leeftijd begon Juul Oudenampsen(16) met voetballen bij de Larense voetbalvereniging Witkampers. Op haar elfde ging Juul voetballen bij WSV Apeldoorn. Haar debuut in Oranje onder 15 maakte ze op...

  • 26-02-2024 00:00

    Gerda maakt kleurboeken voor mensen met dementie

    'Juist die veelkleurigheid is zo mooi!' Gerda Hiemstra (57) uit Ureterp maakt en verkoopt kleurboeken voor mensen met dementie. De kleurplaten zijn eenvoudig en zorgen voor herkenning. ,,Mijn tante zag de Gouden Koets en zei: ‘O, daar heb ik ook in gezeten.’ Dat was natuurlijk niet zo, maar je...

  • 06-02-2024 00:00

    Henk Oudenampsen overleden

    Henk Oudenampsen (L.76) Bron: Mensenlinq en Tubantia

  • 02-01-2024 20:00

    Jan Oudenampsen (Ballonvaarder) te horen in Langs de lijn en omstreken (radio)

    Op de Olympische Spelen van 1900 was ballonvaren nog een officiële sport. De Olympische Spelen keren dit jaar terug naar Parijs. De Franse hoofdstad mocht het evenement in 1900 voor het eerst organiseren. Het waren bijzondere Spelen met een reeks bijzondere sporten, die daarna weer snel van de...

  • 15-12-2023 18:00

    Janna Oudenampsen-Roeterdink overleden

    Janna Oudenampsen-Roeterdink overleden. Zij was echtgenote van Willem Oudenampsen (M.06)

  • 02-10-2023 20:00

    Roland Oldenampsen overleden

    Pastor Roland Oldenampsen (M.111) overleden. Te Nijmegen is op 29 september in de Heer overleden de zeereerwaarde heer Roland Oldenampsen, priester van het Aartsbisdom Utrecht. Hij werd geboren te Klagebach (Dld.) op 11 december 1949. Na zijn priesterwijding op 15 juni 1991 werd hij benoemd...

  • 21-08-2023 20:00

    Je bent de droom van vele voorouders.

    Om geboren te worden had je nodig: 2 ouders 4 grootouders 8 overgrootouders 16 betovergrootouders, of tweede graads overgrootouders  32 derde graads overgrootouders 64 vierde graads overgrootouders 128 vijfde graads overgrootouders 256 zesde graads overgrootouders 512 zevende graads...

  • 02-07-2023 20:32

    Arie Oudenampsen overleden

    Arend Willem (Adrie) Oudenampsen (M.15)  Bron: Mensenlinq

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode