Portret - Joke Oudenampsen

01-12-2017 00:00

Wie zijn de leden van Vrouwen van Nu? Tijd om eens nader kennis te maken met een vrouw uit een van onze afdelingen. 
Dit keer een lid uit Laren: Joke Oudenampsen

Over kleine weggetjes tussen Laren en Markelo zoek ik de vrouw op voor mijn eerste portret. De herfstblaadjes vliegen om de auto heen en de mais is veelal van het land gehaald. Ik beland bij een boerderij in een prachtig decor van het coulisselandschap. Hier woont Joke Oudenampsen met haar man André en hun drie volwassen kinderen. Nadat de hond Tessa mij begroet heeft, komt Joke me al op klompen tegemoet. Allebei zijn we een beetje zenuwachtig. Joke vindt het toch wel een beetje spannend om geïnterviewd te worden en voor mij is het de vuurdoop als journalist.

In de keuken belanden we aan de ronde tafel. Meteen komt haar leeftijd ter sprake. Ze is net 50 jaar geworden en dus een van de jongere leden van Vrouwen van Nu. Heel open vertelt Joke over haar leven als boerin en als bestuurslid van de afdeling Laren. 

Hard werken
Joke groeide op bij de koeien en varkens en had dus al veel affiniteit met het boerenleven, toen ze lang geleden in discotheek Dieka van de Kruusweg in Markelo André tegenkwam. Joke verhuisde van de ene boerderij naar de andere. Destijds werkte ze nog bij de Welkoop en in de horeca, maar ze moest al snel bijspringen in het melkveebedrijf van André. Ik klapperde met mijn oren toen ze vertelde wat haar huidige werkzaamheden zijn. Kalfjes voeren, boxen schoonmaken, grasmaaien, gras schudden, gras harken en gras vastrijden op de kuil. Ze wordt blij als een koe de 100.000 liter melk mijlpaal bereikt heeft. Glimmend vertelt ze over de geboorte van kalfjes, dat is toch wel het mooiste van alles. Als er weer een kalfje op de wereld komt, kan zij de hele wereld weer aan. 

Tegenslag
Die wereld was niet altijd mooi. Een tijdje kwam er, door ziekte van haar man, heel veel op haar schouders terecht. Zij moest het bedijf draaiende houden of ze dat nu wilde of niet. Haar eigen gezondheid leed hieronder en nog dagelijks kampt ze met haar beperkingen. Door de regelgeving is de boeren ook veel plezier ontnomen van het boerenbestaan. Ik had voor dit gesprek enigszins een romantisch beeld van het boerenleven door Boer zoekt vrouw, maar bij Joke hoorde ik met enige verbazing dat het leven zeven dagen per week hetzelfde is. Dat betekent dus om zes uur opstaan en doorwerken tot acht uur ‘s avonds. Af en toe op vakantie kan tegenwoordig, de kinderen houden dan de boel draaiende. Joke prijst zich gelukkig dat
een van de zoons na afronding van zijn studie het bedrijf overneemt. 

Op weg naar de toekomst
Joke werd lid van de Plattelandsvrouwen toen de plaatselijke boerinnengroep in 2003 werd opgeheven. De buurvrouwen spraken af om zich bij de vrouwen van de afdeling Laren aan te sluiten. Sinds een jaar is Joke bestuurslid en houdt ze zich bezig met de coördinatie van allerlei cursussen. Haar afdeling heeft ongeveer 210 leden, van wie ongeveer 40 procent nog uit de agrarische sector afkom-stig is. Veel jonge leden komen er niet bij.

De oorzaak is, zo denkt men, dat men het te druk heeft met werken en met de opvoeding van de kinderen. De afdeling Laren is druk bezig met moderniseren. Het nieuws wordt via de mail doorgegeven en voor de weinige leden zonder computer is er een papieren nieuwsbrief, die thuisbezorgd wordt. De bestuursleden communiceren via de app. Het bestuur is inmiddels ook verjongd, want de meeste dames zijn vijftigers. Door haar bestuurswerkzaamheden voelt Joke zich meer betrokken bij haar afdeling. Ik reed van het erf af met bewondering voor een boerin in hart en nieren. Een vrouw, die ook weleens in de schijnwerpers mag staan. Heel gewoon, maar oh zo bijzonder!

Artikel overgenomen uit: Vrouwen van nu, december 2017

Joke is echtgenote van Andre Oudenampsen (N.38).

Terug

Nieuws

  • 13-09-1843 00:00

    Trouwadvertentie uit 1843

    Op 13 september 1843 trouwden Francisca Johanna Oudenampsen (I.31) en Frederic Hendrik van Luijt, gepensioneerd 1e Luitenant, te Doesburg. Advertentie komt van de website www.cbg.nl en om de hele afbeelding te mogen zien moet je betalen ....  

<< 39 | 40 | 41 | 42 | 43

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode