Tekort aan studieplekken in medische faculteit voorlopig niet opgelost

10-11-2017 13:39

Vervolg op bericht van 7-1-2017 (lees verder).

De medische faculteit kampt al jaren met een tekort aan studiefaciliteiten, zo bleek eerder uit de Nationale Studenten Enquête die elk jaar werd gehouden onder studenten. Om de broodnodige studieplekken en stopcontacten te verzorgen is er een flinke investering nodig van de Radboud Universiteit (RU), maar die staat op de agenda voor 2022. Kostenplaatje: 2,4 miljoen.
‘Sinds drie jaar werken we met een nieuw curriculum. Dat houdt in dat studenten veel in groepen en in een digitale leeromgeving werken’, vertelt Jessica Oudenampsen, studentassessor van de medische faculteit. ‘We merken nu dat ons onderwijsgebouw niet aan de eisen van het nieuwe curriculum voldoet.’ De problemen zijn ook terug te zien in de Nationale Studenten Enquête, waar de faculteit al een aantal jaren onder de maat presteert op het gebied van studiefaciliteiten. ‘Dit probleem speelt al drie jaar, maar wordt telkens vergroot als er een nieuwe lichting studenten komt’, aldus Oudenampsen.
Financieel gesteggel
De Raad van Bestuur (RvB) van het Universitair Medisch Centrum heeft een plan opgesteld voor een verbouwing die ongeveer 2,4 miljoen euro moet kosten, maar aangezien het College van Bestuur (CvB) van de RU het laatste woord heeft over een eventuele verbouwing liggen de zaken iets gecompliceerder. ‘De RvB wil het geld graag voorschieten’, legt Oudenampsen uit, ‘maar dan wil het wel de garantie dat het bedrag over vier jaar weer wordt terugbetaald door het CvB. Die garantie wil het CvB niet geven, waardoor de RvB weigert om het geld voor te schieten.’ De medische faculteit beschikt wel over 1 miljoen euro die is gereserveerd voor het verbouwen en renoveren van de faculteit. Oudenampsen vertelt dat dit geld echter opgaat aan kleinere werkzaamheden, zoals het vernieuwen van de toiletten en verbetering van de wifi. De studentassessor wil duidelijk maken dat het hier niet gaat om het voortrekken van de medische faculteit: ‘Het is echt niet onze insteek om ervoor te zorgen dat wij als eerste geld krijgen, voor de andere faculteiten. We zijn allemaal studenten en we willen allemaal goede gebouwen.’
Gesprek moet uitkomst bieden
De Universitaire Studentenraad (USR) bemoeit zich ook met de kwestie. Zo wijst Tim Gulpen, contactpersoon van de medische faculteit in de USR namens asap, op de noodzaak van een oplossing. ‘Er moet tijdig een oplossing komen, niet pas in 2022. Het maakt niet uit met welk geld ze het doen, maar het probleem moet gewoon worden opgelost.’ Gulpen benadrukt vooral dat het project ook toekomstbestendig moet zijn: 'Met een grote renovatie in het verschiet moeten er natuurlijk geen investeringen worden gedaan die over vier jaar weer de prullenbak in kunnen.' De RU heeft vooralsnog geen inhoudelijke reactie gegeven over de situatie. Universiteitsbestuurder Wilma de Koning sprak tijdens de Gezamelijke Vergadering over een te lastige financiële constructie. Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU, geeft aan dat er binnenkort wordt overlegd over de zaak. 'Het CvB gaat op korte termijn in gesprek met de RvB over de situatie. Daarna zien we wel verder qua oplossingen', legt Gerritsen uit. Tot die tijd zitten de studenten van de medische faculteit opeengepakt in hun studiecentrum. Zou het de aanzet zijn tot een massale volksverhuizing naar de Centrale Bibliotheek?

Jessica Oudenampsen (O.14)
Schrijver: Jean Querelle 
Bron www.ans-online.nl
 

Terug

Nieuws

<< 31 | 32 | 33 | 34 | 35 >>

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode