Ureterpse illustrator bedenkt therapeutische kleurplaten voor dementerenden

24-09-2013 22:15

Ureterpse illustrator bedenkt therapeutische kleurplaten voor dementerenden


Een voorbeeld van een door Gerda ontwikkelde kleurplaat.
 

URETERP – Een uniek project: kleurplaten voor dementerende ouderen. Ontwikkeld door Gerda Hiemstra-Oudenampsen (M.54) (illustrator) uit Ureterp in samenwerking met de plaatselijke zorginstelling.

Gerda werkt hier als vrijwilligster en kwam met een vraag voor werk op het gebied van tekenen/schilderen/kleuren met de bewoners. De activiteitenbegeleidster reageerde enthousiast op Gerda’s idee om iets te doen met kleurplaten voor dementerenden.

Geschikte kleurplaten – die met respect omgaan met de leeftijd en de beperking van dementerenden – zijn nauwelijks te vinden. Zo ontstond het idee om samen een product te ontwikkelen voor deze doelgroep. De platen zijn uitgeprobeerd door bewoners van het verzorgingstehuis en en daarna nog aangepast.

“Kleuren is een therapeutische bezigheid waarbij herinneringen naar boven kunnen komen. Ook kan het een prettige tijdbesteding zijn. Het geeft de bewoners bovendien afleiding. Nog belangrijker is dat dit soort activiteiten een gevoel van zingeving en eigenwaarde geven,” aldus Gerda.

“Waar (zorg)instellingen tegen aan lopen is dat bestaande kleurplaten te kinderachtig zijn of te gedetailleerd. Het materiaal dat nu aangeboden wordt voldoet aan de criteria van eenvoud en herkenbaarheid, maar is niet kinderachtig. Het resultaat is uiteindelijk een documentenmap geworden met 40 losse kleurplaten. Die zijn gerubriceerd op 12 onderwerpen, die aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep. De kleurplaten kunnen binnen eigen afdelingen gekopieerd worden,” vertelt Gerda.

Gerda blijft in contact met de instelling en desgewenst kan ze op aanvraag nog andere platen maken. De kleurplaten zijn ook geschikt voor volwassenen met een verstandelijke beperking.

De eerste map is afgelopen woensdag 18 september door Gerda uitgereikt. Voor meer informatie over de map kunnen belangstellenden terecht op www.gerdahiemstra.nl.

Bron: www.dewoudklank.nl
Artikel is geplaatst door Arodi Buitenwerf op 24-09-2013 - 11:41

Terug

Nieuws

  • 30-09-2021 19:37

    Gert Oudenampsen exposeert in Nunspeet

    In de maand oktober 2021 hangen 5 tekeningen van Gert Oudenampsen (M.52) in het Noord Veluws Museum in Nunspeet.     Klik op afbeelding om kort film fragment te zien. Zijn tekeningen kun je ook hier bekijken. Tekeningen zijn gemaakt in het afgelopen jaar, toen hij een...

  • 12-09-2021 19:44

    Diny Beumer Oudenampsen koninklijk onderscheiden

    Koninklijke onderscheiding voor Diny Beumer-Oudenampsen Door Henri Bruntink -12 september 20210   Koninklijke Onderscheiding (archieffoto) LOCHEM – Diny Beumer-Oudenampsen mag zich voortaan Lid in de Orde van Oranje- Nassau noemen. Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve kwam het...

  • 01-09-2021 06:30

    Gerda Oudenampsen-Postel overleden

      Gerda was de vrouw van Johan Oudenampsen (L.51) Bron: Mensenlinq

  • 07-07-2021 08:46

    Hendrik Willem Oudenampsen overleden

    Op 1-7-2021 is Hendrik Willem Oudenampsen (M.06) overleden: Bron: Mensenlinq  

  • 01-06-2021 09:20

    Met z’n allen voor het optimale

    Door Henk Oudenampsen, relatiemanager De Groene Weg Relatiemanager De Groene Weg. Dat is mijn functie bij De Groene Weg, maar ik kan me voorstellen dat je daarbij niet meteen een beeld hebt. In mijn rol ben ik het aanspreekpunt voor de boeren en de spil tussen verkopers en boeren. Uiteindelijk...

  • 11-05-2021 10:55

    Geertje Oudenampsen overleden

    Geertruida Johanna Wezinkhof-Oudenampsen (M.05) weduwe van Jan Wezinkhof, is op 11 mei 2021 overleden. Bron: Mensenlinq    

  • 23-04-2021 19:03

    Soms gedoe, maar meestal werkbaar

    Sinds 1 januari mogen houten boxpallets en ander verpakkingshout alleen het Verenigd Koninkrijk in als ze behandeld zijn tegen schadelijke organismen. „Volgend seizoen willen we dat kwekers zoveel mogelijk in behandelde boxpallets gaan leveren”, zegt Arjan van Eijk van handelaar Pierre den Ouden...

  • 07-03-2021 16:16

    Vogelliefhebber!

     Arjan Oudenampsen (N.53) heeft een eigen website:  https://www.animaltrade.nl/  Vogelhandel en volierebouw.

  • 05-03-2021 17:06

    Het pand Oudenampsen in Eibergen

    In het artikel met als titel: Geen horeca, maar woningen op plek van door brand verwoest café De Krekel in Eibergen. Staat als in een bijzin 'het pand Oudenampsen. Het pand wat hier bedoeld wordt is:  Lees hier meer over dit pand. Bron: www.tubantia.nl.  

  • 11-02-2021 00:00

    Gevleugelde woorden van Sil Oudenampsen

    Het hoofd omhoog, de borst vooruit en spelen met lef. Dát zijn de kenmerken van de jeugdteams van de Go Ahead Eagles Voetbalopleiding. Maar ook buiten het veld zijn de jeugdspelers van Go Ahead Eagles uitgesproken. In de rubriek Gevleugelde Woorden doet de rood-gele toekomst van zich spreken. In...

<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode