Vergeten olympische sport: de ballonvaart

27-06-2024 12:21

Bij de Olympische Spelen in Parijs zijn 32 sporten te zien. Er komen regelmatig nieuwe sporten bij, maar er is ook een aantal sporten uit het collectieve geheugen verdwenen. Daarom was er wekelijks aandacht voor een vergeten olympische sport. Vandaag de laatste: ballonvaren.

"Ballonvaren is gewicht besparen", zegt Jan Oudenampsen met een brede grijs als hij in zijn schuur in de Achterhoek een groot uitgevallen rugzak toont. De ballonnen mogen in de lucht dan enorme gevaartes lijken, op de grond blijkt dat deze tas voldoende is om het textiel in op te bergen. "Alles is licht, alles is afgemeten en absoluut niet zwaarder dan absoluut nodig."

Ondertussen komt junioren-wereldkampioen Roy Gommer aanlopen met een aantal stokken. "Daar rust de brander op", verduidelijkt Oudenampsen. "Anders krijg je die bij de landing op je hoofd. Toen die stokken nog niet bestonden, hadden de vaarders helmen op. Dat kan je op oude foto's nog zien."

Bron / Lees verder: NOS.nl

Jan Oudenampsen (M.71)

Terug

Nieuws

  • 13-09-1843 00:00

    Trouwadvertentie uit 1843

    Op 13 september 1843 trouwden Francisca Johanna Oudenampsen (I.31) en Frederic Hendrik van Luijt, gepensioneerd 1e Luitenant, te Doesburg. Advertentie komt van de website www.cbg.nl en om de hele afbeelding te mogen zien moet je betalen ....  

<< 39 | 40 | 41 | 42 | 43

© 2019 Gert Oudenampsen

Mogelijk gemaakt door Webnode